KATASTROFALNE POSLEDICE: Sedam godina potrebno je za oporavak od poplava

Više od 100 proizvodnih kompanija u Bosni i Hercegovini pretrpelo je direktne štete, od kojih su mnoge potpuno obustavile proizvodnju i neizvesno je kada će je nastaviti

  • 2

Trećina privrede Bosne i Hercegovine značajno je pogođena prirodnom katastrofom koja je zadesila tu zemlju, a posledice poplava na privredu osećaće se narednih pet do sedam godina.

Više od 100 proizvodnih kompanija pretrpelo je direktne štete, od kojih su mnoge potpuno obustavile proizvodnju i neizvesno je kada će je nastaviti, rekao je predsednik Spoljno-trgovinske komore BiH Ahmet Egrlić. On je upozorio da će doći do značajnog pada izvoza i priliva prihoda u BiH, kao i do pada poreskih i neporeskih prihoda.

Mnoge od tih kompanija opterećene su kreditima čije rate ovih dana dospevaju, pa je Komora apelovala na banke da stave moratorij od šest meseci do godinu dana na te kredite, na šta je šest banaka pozitivno odgovorilo.

Među pogođenima su neke vrlo perspektivne kompanije, poput Natron Hayata u Maglaju i GIKIL-a u Lukavcu, koje su imale tržište u Evropskoj uniji, a vrlo mali deo njih je imao osiguranje.

Egrlić je pojasnio da je Komora formirala krizni štab koji radi na proceni nastalih šteta i izradi predloga rešenja za prevazilaženje ovog stanja. Posebno je poražavajuće da je poljoprivredna proizvodnja u najplodnijim područjima potpuno uništena i proizvodnja hrane je u najtežem stanju u poslednjih 100 godina, piše Fena.

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manja

    22. maj 2014 | 13:09

    Ovo se politicari vec ugradjuju u donacije i ogradjuju odmah! 7? MA AJDE ;)

  • gordana

    22. maj 2014 | 16:24

    Nije to nista,ja sam izbegla pre 19 godina i jos se nisam oporavila!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA