Vozač saniteta kažnjen zbog brzine kad je pošao po nedonošče! (FOTO)

Slavoljub Milosavljević (41), vozač sanitetskog vozila Kliničkog centra Kragujevac, kažnjen je zbog prekoračenja brzine dok je žurio ka Novom Pazaru da preuzme prevremeno rođenu bebu i doveze je na lečenje u Kragujevac

  • 37

Slavoljub Milosavljević (41), vozač sanitetskog vozila Kliničkog centra Kragujevac, kažnjen je zbog prekoračenja brzine dok je žurio ka Novom Pazaru da preuzme prevremeno rođenu bebu i doveze je na lečenje u Kragujevac!

Vozač prema odluci Prekršajnog suda treba da plati 8.000 dinara kazne, 800 dinara takse, dobiće četiri kaznena poena i ima zabranu pravljanja vozilom mesec dana. Milosavljević kaže da nema mogućnosti trećinu plate da da za kaznu, te će izabrati zatvor.

Slavoljub Milosavljević je prekršaj počinio jula 2012. godine, kada je sa doktorkom i pedijatrijskom sestrom krenuo put Novog Pazara. Išli su sanitetom specijalno opremljenim za prevoz prevremeno rođenih beba koje su životno ugrožene.

- KC Kragujevac pokriva teritoriju sve do Pazara i da mi uvek idemo tamo kada su u pitanju teški slučajevi koje dovozimo u Kragujevac. Nikada mi se za 20 godina rada nije desilo da me policija zaustavi, što bi bilo suludo jer mnogo puta vozim i 120 kilometra na sat dok se u vozilu lekari bore za život nečije bebe, kaže Milosavljević koji je brzinu prekoračio za 32 kilometra.

Tog julskog dana na putu ka Novom Pazaru, na izlazu iz Kragujevca, u naselju Dragobraća, vozača je zaustavio milicioner koji ga je već snimio kamerom Fama 3.

- Rekao sam mu da su mi interventna svetla uključena, a on meni da ih nije video od prejakog sunca. To je pošteno potvrdio i na sudu. Ostalo je sporno što nisam uključio i zvučnu signalizaciju, sirenu, a nisam jer bi suludo bilo da je do Pazara držim uključenu 150 kilometara. Zbog toga sam kažnjen - priča Milosavljević.

On se na odluku Prekršajnog suda žalio Prekršajno apelacionom sudu odeljenja u Kragujevcu ove godine. Odgovor na žalbu stigao je pre nekoliko dana, presuda je potvrđena.

- Sud je tražio od kragujevačkog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć odgovor da li sam njihov radnik i da li imam putni nalog za taj dan. Ne radim u Hitnoj pomoći nego u Kliničkom centru. Pošto nisam vozač Hitne, odbijena mi je žalba. Neverovatno mi je da samo Hitna pomoć pod rotacijom i zvučnom signalizacijom može da prekoračuje brzinu, a mi koji za Klinički centar vozimo bebe u inkubatorima nemamo pravo da žurimo ako sve vreme ne vozimo pod sirenama - zbunjen je Milosavljević.

U odluci suda stoji da u spisak vozila sa prvenstvom prolaza ne spada vozilo Kliničkog centra kakvim je Milosavljević žurio u Novi Pazar po nedonošče! Milosavljević je u žalbi napomenuo da "zbog specifičnosti i hitnosti slučaja pošto se radi o novorođenim bebama" ipak treba uvažiti njegovu žalbu. Sud nije tako mislio i striktno se držao slova zakona.

Slavoljub Milosavljević je vozač, a zbog kazne neće moći da radi mesec dana. Kolege mu predlažu da uzme "prisilni" odmor za to vreme. On kaže da mu odmor treba i kada ode u zatvor na osam dana.

- Ja radim za 26.000 dinara, ta kazna je trećina moje plate. Supruga i ja zajedno zarađujemo malo više od jedne prosečne srpske plate. Imam dvoje dece. Moje kolege su u šoku zbog svega, ni oni sa najdužim stažom za ovako nešto nikada nisu čuli, a kamoli doživeli, kaže ovaj vozač žureći na sledeći teren.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simke

    22. maj 2014 | 17:17

    Jedna od rijetkih drzava gde ljudski zivot vredi manje od kazne neke il neplacena poreza je Srbija. Nije vazno sto covjek spasava zivote oni mu uzimaju vozacku i daju kaznu od 80e pa znaju li koje su to pare vecini naroda u Srbiji!!!???

  • Jagodica

    22. maj 2014 | 19:49

    Vozilo KCa nema pravo na urgentnost?!Koliko puta godišnje vozimo teske,intubirane pacijente za Bg,neretko i povređenu decu,svaki minit je vazan u takvim situacijama.Budalaštine naših zakona,kao i uvek.Ovo je jedan jako korektan čovek,dobar vozač,žao mi je

  • BOKSER

    22. maj 2014 | 19:08

    Bruko od policije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA