Amerikanci će na pisma lepiti poštanske markice sa likom jedne gej ikone. Saznajte koje (FOTO)

Harvi Milk je bio prvi javno deklarisani homoseksualac koji je izabran na javnu funkciju u Kaliforniji na neposrednim izborima, nakon što je pobedio na izborima za člana Odbora supervizora San Franciska. Ubijen je 1978. godine

  • 11

Bela kuća će danas predstaviti poštansku marku sa likom Harvija Milka, čuvenog američkog aktiviste za prava homoseksualaca koji je ubijen 1978. godine.

Milk je bio prvi javno deklarisani homoseksualac koji je izabran na javnu funkciju u Kaliforniji na neposrednim izborima, nakon što je pobedio na izborima za člana Odbora supervizora San Franciska.

Kako prenosi AFP, poštanska marka u njegovu čast biće predstavljena na svečanosti u Beloj kući kojoj će prisustvovati gej aktivisti i mnogi američki zvaničnici.

Stjuart Milk, predsednik fondacije koja nosi ime njegovog strica, kazao je da je marka od posebne važnosti.

- Pisma i razglednice šalju se širom zemlje i sveta, a odsad će nositi lice čoveka koji je dao svoj život u borbi za ljudska prava kako bi se obezbedila jednakost za svaku manjinsku grupu i marginalizovanu zajednicu - istakao je on.

- Marka čuva uspomenu na Harvijevo nasleđe nade. To je poklon koji nam pomaže da se setimo gde smo bili i koliko toga još ostaje da se uradi - zaključio je on.

Na poštanskoj marki je crno-beli Milkov portret sa njegovim imenom i zastavom duginih boja u gornjem levom uglu.

Ovo je druga počast koju je administracija Baraka Obame odala Harviju Milku. Godine 2009. posthumno mu je dodelila Predsedničku medalju slobode.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    23. maj 2014 | 12:26

    ...Milk ina kuca na kraju,a okolo kuce, psi laju... ( prokrestala 'tica kreja,sta me briga, za tog - GEJA. )Izvnite,nismo krivi, narod gleda da - prezivi... Gde je sada, kad je grdje,vase pravo - milosrdje?...

  • Љиљана

    23. maj 2014 | 12:06

    Тачно, у својој кући нек раде шта хоће, а не да усвајају децу и да тумаче то нормалним, значи ми смо 'ненормални'.

  • tetreb

    23. maj 2014 | 00:20

    Glupi ameri!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA