Kipar će snabdevati Evropu gasom? (FOTO)

- Kipar je spreman da postane ključni igrač, pretvarajući istočni Mediteran u novo globalno čvorište prirodnog gasa - rekao je potpredsednik SAD Džozef Bajden na ručku koji je priredio kiparski predsednik Nikos Anastasijades

  • 4

Potpredsednik SAD-a, Džozef Bajden, istakao je danas potencijal Kipra da postane ključni snabdevač prirodnog gasa za Evropu, dodajući da novootkrivene rezerve fosilnih goriva predstavljaju jedinstvenu mogućnost za to podeljeno mediteransko ostrvo, i obećavajući podršku američke vlade u naporima za ujedinjenje Kipra.

- Kipar je spreman da postane ključni igrač, pretvarajući istočni Mediteran u novo globalno čvorište prirodnog gasa - rekao je Bajden na ručku koji je priredio kiparski predsednik Nikos Anastasijades, preneo je Asošijeted pres.

Predsednik Kipra je rekao da nalazišta gasa u vodama Izraela mogu da pruže mogućnost "alternativnog energetskog koridora koji će voditi jačanju energetske bezbednosti".

Američka novinska agencija ističe da Zapad želi da razvije alternativne dobavljače prirodnog gasa, a da je dobavljač broj jedan, Rusija, zapretila da bi mogla da redukuje isporuke ili poveća cene evropskim potrošačima, u okviru diplomatskih podela oko Ukrajine.

AP, takođe, ističe da bi ujedinjeni Kipar olakšao izvoz izraelskog i kiparskog gasa za Evropu preko Turske.

Bajden se odvojeno susreo sa liderom kiparskih Turaka Dervišem Erogluom a u jednom restoranu u "tampon zoni" UN koja deli Nikoziju večerao je zajedno sa Anastasijadesom i Erogluom.

Potpredsednik SAD je rekao da su se lideri obe zajednice saglasili da ubrzaju obnovljene mirovne pregovore.

Turska je 1974. izvršila invaziju na Kipar posle vojnog udara pristalica ujedinjenja tog ostrva sa Grčkom, i protekle četiri decenije ostrvo je i dalje podeljeno između severnog, turskog, i međunarodno priznatog južnog dela u kom žive Grci.

Turska jedina priznaje samoproklamovanu nezavisnost kiparskih Turaka na severu i drži 35.000 vojnika.

Ankara, koja ne priznaje suverenitet Kipra izrazila je snažno protivljenje pretenzijama kiparskih Grka na oblasti sa prirodnim gasom, podseća američka agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    23. maj 2014 | 11:02

    KOJE SU REZERVE. ? OPET AMERIKANCI ? BOMBASTE NAJAVE. HM.

  • Љиљана

    23. maj 2014 | 12:44

    И нек постави опет неког од својих (син директор у Украјини), па ће све бити у америчким рукама. Турци не признају суверенитет грцима, па ето белаја. Завади па владај.

  • Otvori oci

    23. maj 2014 | 12:56

    Ma kakav Kipar, koliko cete da se snabdevate od njih, jedno 5 godina pa kad nestane onda Rusi moze gas. Bole Ruse oni su sad sa Kinezima potpisali ugovor, oni su mirni, a putuj evropo,jeste gamad. Zivela Rusija i Srbija, brat za brata, to se sad videlo, koliko nam ko pomaze. Eu mesec dana razmislja dali da nam da pomoc ili ne, a Rusija ne pita, poslala pomoc odma i sve do kraja, dokle god bude potrevno, to su braca. Rusijaaaaaaa !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA