Počelo suđenje sudiji Jakšiću zbog sumnje da je proneverio 20 miliona

Članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću sudi se zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio na čelu suda u Kosovskoj Mitrovici

  • 0

Suđenje članu Visokog saveta sudstva sudiji Blagoju Jakšiću zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i sa saradnicima pribavio protivpravnu korist od 20 miliona dinara, dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici počelo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Prilikom izjašnjenja o krivici Jakšić je, kao i ostali optuženi, negirao sve navode optužnice.

Specijalni sud je krajem prošle sednice odlučio da Jakšiću bude ukinut pritvor i dozvoljena odbrana sa slobode uz jemstvo od 80.000 evra, odnosno upisom hipoteke u korist države.

Božović je, prema rečima njegovog branioca Velibora Erora, imao je tešku operaciju srca i prema medicinskoj dokumentaciji lekara specijaliste neće biti sposoban da učestvuje u toku suđenja narednih. Pored Jakšića i Božovića sudi se i Ljubomiru Biševcu, Miloradu Laketiću, Blagoju Čuroviću, Draganu Gavriloviću.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Jakšića da je zloupotrebio službeni položaj i sa saradnicima pribavio protivpravnu korist od 20 miliona dinara, dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici. U nedavnom pismu Društvu sudija Srbije, Jakšić je tvrdio da mu je proces montiran kako ne bi javno govorio o radu VSS-a, kao i da strahuje za svoj život.

Jakšić je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet kao član iz reda sudija došao je u martu prošle godine, pošto je izabran na neposrednim sudijskim izborima. Visoki savet je na sednici 16. januara odlučio da nema uslova za njegovo razrešenje sa sudijske funkcije, kao i iz tog tela. Jakšić je prilikom iznošenja ličnih podataka na današnjem suđenju rekao da prima jednu trećinu plate kao član Viskog saveta, od 69.000.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA