A MI? Hrvati prvi na planeti u doniranju organa!

Hrvatski ministar zdravlja objavio je da se u toj zemlji godišnje uradi oko 40 transplatacija srca, oko 120 transplatacija jetre i gotovo 350 presađivanja bubrega, što je najviše od svih članica Međunarodne zdravstvene organizacije

  • 8

Ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić istakao je da je Hrvatska prvak sveta u presađivanju i darivanju organa i pozvao na širenje ideje o humanoj važnosti doniranja organa.

Resorni ministar je precizirao da je među 184 zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije Hrvatska po tom kriterijumu najbolja.

- To je postao naš brend -  poručio je Ostojić u galeriji fotokluba "Split" gde je otvorio izložbu "Novi život na dar", na kojoj su izloženi najuspešniji foto-radovi na temu doniranja organa.

Izvestio je da se godišnje u Hrvatskoj obavi oko 40 transplatacija srca, oko 120 transplatacija jetre i gotovo 350 presađivanja bubrega, prenela je Hina.

- Najviše se čeka na transplataciju bubrega zato što za presađivanje tog organa treba, pored uobičajene procedure, i HL atipizacija. Dakle, trebala bi biti velika podudarnost za razliku od jetre i srca gde je dovoljna podudarnost krvne grupe - pojasnio je Ostojić.

Ministar je podsetio da je kolegama iz Crne Gore i BiH potpisao ugovore o saradnji u transplataciji organa, a najavio je da će sličan ugovor potpisati i s Ministarstvom zdravlja Makedonije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. maj 2014 | 11:59

    Pitanje ovo, je prilicno vruce,a sta je s' organima, iz - "Zute kuce"?...

  • Hrvat-među-vama

    24. maj 2014 | 15:58

    Hrvati su napravili pravu stvar jer su odmah počeli školovati doktore i to čim se počelo raditi sa transplatacijama a svi znamo da se tako radi za budućnost i sada imaju odlične doktore i veliki broj transplatacija i to toliko da su čak i najbolji na svetu a to ne znači da se kod nas ne školuju dobro nego se u hrvatskoj radi o odličnom sustavu školstva i zdravstva iako nije takav slučaj nažalost sa ostalim strukama!

  • dju

    24. maj 2014 | 16:49

    Veliki plus za komsije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA