UPOZNAJTE MASONE: Izložba slobodnog zidarstva u Srbiji u Etnografskom muzeju (VIDEO)

Posetioci će moći će da se upoznaju i sa nastankom i istorijom slobodnog zidarstva u svetu i osnovnim postulatima masonerije

  • 7

U Etnografskom muzeju postavljena je izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785 - 2014.", koja je realizovana u saradnji sa Regularnom Velikom ložom Srbije (RVLS), povodom obeležavanja 95 godina od zvaničnog osnivanja Velike lože "Jugoslavija" (1919. godine).

Izložba prikazuje dugu tradiciju slobodnog zidarstva u Srbiji, a može da se vidi do 9. juna, saopštila je danas Kancelarija za medije RVLS.

Posetioci će moći će da se upoznaju i sa nastankom i istorijom slobodnog zidarstva u svetu i osnovnim postulatima masonerije.

Značajno mesto zauzima deo posvećen srpskim masonima, poput Ðorđa Vajferta, Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Kralja Petra I, Mihajla Pupina, kralja Aleksandra, Slobodana Jovanovića, Kneza Pavla, Petra Petrovića Njegoša, Branislava Nušića.

Na izložbi su predstavljena dostignuća i doprinos srpskih masona razvoju i izgradnji srpske države i napretku srpskog naroda, ističe RVLS.

Naglašeno je učešće srpskih masona u kreiranju Sretenjskog ustava, kao i u formiranju Kraljevine Jugoslavije. Tu su i veliki građevinski poduhvati koje su realizovali masoni - današnja zgrada Radio Beograda, spomenik Neznanom junaku na Avali, Beogradski pobednik.

Atraktivna je kolekcija masonskih regalija korišćenih u masonskim hramovima, delova masonske opreme (kecelja, medalja i slično), a posebno postavka autentičnog masonskog hrama, prostora u kojem se masoni okupljaju i izvode slobodno zidarske radove.

Poseban segment je deo postavke "Antimasonske izložbe" iz 1941. godine u okupiranom Beogradu, iz vremena Drugog svetskog rata i velikog progona masona, Jevreja, Roma i komunista od strane nacističkog okupatora, dodaje se u saopštenju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • besha

    25. maj 2014 | 21:35

    Pa vi ste jedno od Najvecih zala koje je pogodilo covjecanstvo i jos pravite izlozbe i promovisete se bagro...

  • Medonja

    26. maj 2014 | 00:19

    Sva ta tajna drustva masone,iluminate, alteske vitezove, itd.... Sve redom isamarati, motiku u ruke i na njivu. Pa da vidis. A ne da oni ,tj njih saka jada kroji sudbinu milijardama ljudi. Zlo,zlo,zlo, klasicno zlo, vladari iz senke koji unose nemire, a uximaju pare. Oni su izmislili Sidu, Hiv, h1n1, kugu, kancere, itd.... Samo radi para, klasicno zlo, koje radi protiv crkve. Glavni nejmar im je djavo, tako da nema sta vise da se objasnjava, i oni onda imaju izlozbu. Ode ovaj svet skroz u rupu , propasce kao zeton. Samo zbog novca.

  • jelena

    27. maj 2014 | 23:30

    Boze dragi smiluj se na nas i pomozi nam. Masoni,pederi,Haarp. SRBIJO MAJKO NASA DO POSLEDNJEG DANA CE SE TVOJA DECA MOLITI ZA TEBE I CUVACE TE KAKO BUDEMO ZNALI I MOGLI,SRBIJO MAJKO NEKA SI VECNA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA