DAN ZA ISTORIJU: Papa Franja i patrijarh vaseljenski Vartolomej potpisali deklaraciju o zbližavanju Hrišćana (FOTO)

Svetske agencije ocenjuju da je to istorijski događaj u hrišćanstvu, jer katolici i pravoslavci nikada nisu bili tako bliski doktrinarno od velike šizme 1054. godine, kada je došlo do kanonskog odvajanja i prekida liturgijske zajednice zapadne i istočne crkve

  • 39

Posle potpisa deklaracije u kojoj se poziva na približavanje Rimokatoličke i pravoslavne crkve, Franja i Vartolomej su održali zajedničku moltvu u crkvi Hristovog groba u Starom gradu Jerusalima.

Svetske agencije ocenjuju da je to istorijski događaj u hrišćanstvu, jer katolici i pravoslavci nikada nisu bili tako bliski doktrinarno od velike šizme 1054. godine, kada je došlo do kanonskog odvajanja i prekida liturgijske zajednice zapadne i istočne crkve.

Cilj papine posete Svetoj zemlji jeste obeležavanje 50. godišnjice istorijskog susreta u Jerusalimu pape Pavla VI i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore.

- Na mestu gde je rođen Princ mira, želim da pozovem Šimona Peresa i Mahmuda Abasa da se zajedno sa mnom u Vatikanu mole za mir. Mir se gradi malim gestovima, ali zato mnogi pate i strpljivo čekaju - rekao je papa vernicima na misi.

Franja je izraelsko-palestinski sukob ocenio kao "sve neprihvatljiviji" i pozvao obe strane da donesu hrabre i kreativne odluke kako bi se sklopio konačan mir.

Poglavar Rimokatoličke crkve danas je odstupio od protokola i neočekivano stao ispred zida koji deli Izrael i Zapadnu obalu.

Papa je nenajavljeno izašao iz automobila i molio se nekoliko minuta ispred zida, na kojem se i dalje nalaze grafiti i pored toga što je prefarban pred njegov dolazak.

Papa će sutra obići Jerusalim, gde će se odvojeno sastati s jerusalimskim glavnim muftijom i izraelskim rabinima. Takođe će održati molitvu kod Zida plača i posetiti memorijal Holokausta Jad Vašem.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena

    25. maj 2014 | 22:35

    Oni neka se zblizavaju MI SRPSKI ORTODOKSI NIKAD NECEMO!

  • BOKSER

    25. maj 2014 | 22:48

    Najzad nešto lepo da se desi.

  • Oblak

    25. maj 2014 | 23:10

    Jos da nasi ekumenisti prihvate i prelepo. Nek mi onda objasne kog datuma treba da slavimo krvopiju Stepinca a kada nase koji su mucki stradali sirom NDH? I dali prosto tako nesto moguce? "Srbi narod moj a ne papin" Sv. Sava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA