Kenija: Otkaz za 25.000 bolničara u štrajku

Imena štrajkača izbrisana sa platnog spiska, a Vlada pozvala nezaposlene medicinske sestre, labaratorijske tehničare, fizoterapeute i zubne tehničare da se prijave za posao

  • 0

Oko 25.000 bolničarki i bolničara u Keniji otpušteno je iz državnih bolnica kada su odbili da se vrate na posao, nakon nedelju dana štrajka. Zdravstveni radnici štrajkuju zbog loših uslova za rad usled nedostatka osoblja, ali i zbog neispunjenog obećanja vlade da poveća plate.

- Zemlja više ne može da sedi i mirno posmatra kako Kenijci pate u bolnicama, bez potrebne medicinske nege, zbog toga što su bolničarke i ostalo osoblje u štrajku - izjavio je portparol Vlade Kenije Alfred Mutua.

Imena štrajkača izbrisana su sa platnog spiska, a Mutua je pozvao nezaposlene medicinske sestre, labaratorijske tehničare, fizoterapeute i zubne tehničare da se u petak jave najbližim zdravstvenim ustanovama i prijave za posao.

Aleks Orina iz Društva zdravstvenih profesionalaca Kenije rekao je da saopštenje vlade o otpuštanju predstavlja deo "pregovaračke taktike" i da Vlada nikako ne može da zameni 25.000 radnika u zdravstvu.

(Telegraf.rs/Agencije)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA