NENORMALAN NAPAD MIŠEVA: Popasli 50 hektara ječma vrednog 140.000 evra!

Najezda miševa na useve, kako procenjuju stručnjaci, može se dovesti u vezu s obilnim padavinama u protekle dve nedelje i podizanjem nivoa podzemnih voda

  • 2

Na parceli PIK-a Bečej miševi su potpuno uništili 50 hektara ječma pričinivši tako štetu koja je procenjena na oko 16 miliona dinara, izjavio je pomoćnik stečajnog upravnika u tom kombinatu Petar Maksimović.

Ističući da takav "nenormalan napad miševa na useve", za kakav nije ni čuo, a pogotovo ne video u svom dugogodišnjem radu u poljoprivredi, Maksimović je napomenuo da su ti sitni glodari praktično "popasli" trećinu parcele od 150 hektara pod tim usevom.

- Značajnu štetu miševi su napravili ne samo na ječmu već i na drugim ratarskim kulturama poput pšenice i lucerke, na površinama od ukupno 400 do 500 hektara, uprkos tome što su u proteklom periodu vegetacije ti usevi tretirani protiv glodara, tri do četiri puta - rekao je Maksimović.

On je dodao da su u velikoj meri oštećeni i usevi na susednim njivama privatnih poljoprivrednih proizvođača.

Sve te parcele nalaze se na najvišem terenu u tom delu bačke ravnice tako da bi se ta "najezda" miševa na useve, kako procenjuju stručnjaci u PIK-u Bečej, mogla dovesti u vezu sa obilnim padavinama u protekle dve nedelje i podizanjem nivoa podzemnih voda koje su verovatno pokrenule glodare.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    27. maj 2014 | 16:03

    Debeli bocko,poplava susa glad pa zima kraj, cetiri posasti

  • Lesko

    28. maj 2014 | 00:34

    Da se spremi teren za pljacku, sta fali pojeli misevi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA