STRELAMA NA POLICIJU: Indijanci protestuju zbog svetskog prvenstva (FOTO)

Brazil se suočio sa serijom protesta protiv održavanja Svetskog prvenstva i 11 milijardi dolara budžeta koliko je otišlo na njega, navodeći da je taj novac trebalo da ode u programe pomoći siromašnima

  • 1

Brazilska policija ispalila je suzavac na oko 500 domorodaca - indijanaca koji su na njih bacali strele, i još oko 500 predstavnika raznih društvenih grupa koji su juče protestovali protiv održavanja Svetskog prvenstva u Brazilu, osuđujući prekomerno trošenje novca.

Indijanci iz sliva Amazona nosili su tradicionalnu nošnju a pojedini su ispaljivali strele na policajce. Jednog policajca strela je pogodila u nogu i on je operisan da bi se ona uklonila.

Televizija Globo je emitovala snimke policijskog motorcikla koji je zasut strelama. Pojedini pripadnici domorodačkih plemena viđeni su kako bacaju i kamenje na oko 700 policajaca koji su čuvali fudbalski stadion u Rio de Žaneiru.

- Kome služi Svetsko prvenstvo? Ne nama. Ja ne želim Kup, ja želim novac za zdravstvo i obrazovanje - govorili su demonstranti.

Pored toga, indijanci protestuju zbog ugrožavanja njihovih prava na zemlju njihovih predaka u korist zemljoposednika belaca.

Domoroci predstavljaju 0,3 odsto od oko 200 miliona stanovnika Brazila i žive na oko 12 posto teritorije, većinom oko reke Amazon.

Oni se često spore s bogatim zemljoposednicima koji kontrolišu 46 posto kultivisane zemlje. Oni kažu da planiraju održavanje protesta u mnogim brazilskim gradovima i čak u inostranstvu.

Brazil se suočio sa serijom protesta protiv održavanja Svetskog prvenstva i 11 milijardi dolara budžeta koliko je otišlo na njega, navodeći da je taj novac trebalo da ode u programe pomoći siromašnima.

Prvenstvo sveta biće održano u 12 brazilskih gradova u periodu od 12. juna do 13. jula.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA