RODITELJI, OPREZ: Ovo su droge koje ubijaju vašu decu! (FOTO)

Iako je zloupotreba svakog narkotika pogubna za omladinu, neke su se droge ipak istakle u uništavanju srpskih života. Mi vam ukazujemo na neke koje su se pokazale kao najpogubnije

  • 42

Prema zastrašujućim podacima Odeljenja za suzbijanje narkomanije MUP-a Srbije, većina mladih u Srbiji proba drogu već na kraju osnovne i početku srednje škole, pa se tako dešava da s punoletstvom već imaju ozbiljan narkomanski staž.

Prošle godine je zaplenjeno skoro 3.300 kilograma droge, od čega je više od 2.910 kilograma marihuane. U prethodnoj godini zaplenjen je i 71 kilogram kokaina i po 20 kilograma ekstazija i drugih amfetamina u Srbiji.

Pored marihuane, dosta su popularne veštačke droge, koje se najčešće koriste u noćnim provodima, na koncertima i festivalima.

Iako je zloupotreba svakog narkotika katastrofalna, neke su se droge ipak istakle u uništavanju mladih života. Mi vam ukazujemo na one koje su se prema statističkim podacima pokazale kao najpogubnije.

Heroin - Jedna od najrasprostranjenijih droga u Srbiji, za koju se čak i oni koji konzumiraju narkotike slažu da je najgore što čoveka može da zadesi. U svetu se smatra najopasnijom drogom današnjice po brzini razvijanja i obimu zavisnosti koju izaziva. Čist heroin je bele boje, kao i kokain, ali takav ne ide na tržište. Zavisno od čistoće smese, odnosno o količini i vrsti supstanci koje su mu dodate, boja heroina varira od svetlosmeđe do smeđecrvenkaste.

Da bi se povećala količina droge na tržištu, a samim tim i zarada, svi dileri u lancu dodaju nabavljenoj smesi najrazličitije supstance. Gorkog je ukusa. U žargonu se heroin najčešće naziva “dop”, “pajdo”, ''hors'', "džank", “žuto”".  Konzumira se intravenskim putem, pušenjem, ušmrkavanjem.

U Srbiji, prema poslednjim podacima, ima oko 25.000 intravenskih zavisnika od heroina. Ovaj broj je velik pre svega zahvaljujući poziciji na kojoj se nalazi naša zemlja i stalnog transfera droge kroz nju.

U Međunarodnom odboru za kontrolu narkotika u Beču procenjuju da oko 350 tona heroina godišnje prođe kroz Srbiju. Količina je tolika zbog lokacije zemlje koja se nalazi na svim putevima droge, koja iz Turske, Albanije i Avganistana dolazi u zapadnu Evropu.

Krokodil - Ovo droga se tek pojavila na našem tržištu i još uvek je ima veoma malo, ali o njenim rezultatima već se mnogo zna. Ostavlja jezive fizičke posledice već na početku konzumiranja, pa zbog užasnih posledica koje ostavlja „krokodil“ izbegavaju čak i dileri.

Načinjena od miksa teških metala, benzina, crvenog fosfora i kodeina, koji se svi mogu naći u slobodnoj prodaji, „krokodil“ je poznat i kao droga iz kućne radinosti. Ime je dobio po tome što koža na mestu na kojem se ubrizgava prvo liči na krljušti krokodila, da bi zatim meso počelo da truli i bukvalno da otpada.

U Srbiji je obelodanjeno samo nekoliko slučajeva ovisnika ove droge koji su se suočili sa strašnim posledicama njenog konzumiranja.

Ketamin Foto Wikipedia Psychonaught

Ketamin - Konjski anestetik je nova droga koja se sve češće koristi, mada u malim količinama u našoj zemlji. Došla je iz SAD, a koristili su ga vojnici u Vijetnamskom ratu. Dejstvo ketamina dovodilo je povređene vojnike u stanje u kojem su mislili da im je mozak potpuno odvojen od tela, pa su lekari tako mogli da izvrše hitne operacije bez anestezije.

Ova droga je opasna zbog toga što i kratkotrajno uuzimanje dovodi do poremećaja rada srca, snižavanja krvnog pritiska, povećanja pritiska u mozgu, a prouzrokuje i probleme s vidom. Nakon duže upotrebe, može doći do psihoze, pojave krvi u mokraći i oštećenja bubrega i jakih stomačnih bolova.

Esid (LSD) -  Veoma opasna droga koja brzo menja stanje uma i izaziva halucinacije. Radi se o providnom kristalu, ali se takav ne prodaje, već je uvek rastopljen u malim kockicama posebog papira.

Prosečna težina jednoj  "kockici" je 50 mikrograma, što je dovoljno da izazove blagi "trip". Ipak, postoji i doza od 250 mikrograma, dovoljna da izazove efekte kao kod nervnog sloma.

Pošto važi za drogu koja menja stanje uma, ova droga može da dovede do ispoljavanja mentalnog oboljenja za koje korisnik nije ni znao da ima.

Pod dejstvom LSD-ja mnogi veruju da mogu da lete, da hodaju po vodi ili da zaustave saobraćaj. Kod pojedinih korisnika moguće je da nedeljama, mesecima, pa i duže, osećaju posledice dejstva droge. Korisnik nikad ne zna sta ce izazvati "flešbek", tako da ne može da preduzme mere opreza.

Ekstazi -  Sintetička droga koja spada u psihostimulatore. Nazivi koji se često koriste za ovu drogu su i eks, esktaza, ekser, i vesela tableta. Vrlo popularna među mladima zbog relativno jednostavne nabavke, a pogrešno se smatra stimulatorom dobrog raspoloženja koji nije opasan.

Ekstazi se prodaje u obliku malih tableta s različitim utisnutim znakovima po kojima ih korisnici prepoznaju. Gorkog je ukusa, može da se proizvodi u kućnim laboratorijama. Najčešće se uzima rastapanjem na jeziku, ali se može i ušmrkavati.

Ona ubrzava funkcije organizma, a u većim količinama izaziva halucinacije. Efekti prestaju za prosečno šest do dvanaest sati, ali intenzitet vremenom opada.

Prilikom konzumiranja ove droge obavezno se mora unositi tečnost u organizam, čak i ukoliko de ne oseća žeđ. Najbolje je piti vodu. U suprotnom može doći do dehidracije, što može dovesti do kolapsa i smrtnog ishoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA