Ljajić: Ne verujem da će se islamske zajednice u Srbiji spojiti

Glavni problemi- nedostatak volje kod obe strane i Zukorlićeva opstrukcija realizacije sporazuma

  • 0

Lider SDPS i ministar u Vladi Rasim Ljajić izjavio je da sve manje veruje u realizaciju Sporazuma o spajanju islamskih zajednica u Srbiji, jer ni kod jedne strane ne vidi spremnost da do ujedinjenja dođe.

Prvi čovek SDPS-a pojasnio je, u interjuu za Tanjug, da na osnovu informacija kojima raspolaže nije optimista da do dogovora može da dođe u bliskoj budućnosti. Nedostatak volje vidi naročito kod Muamera Zukorlića koji, prema Ljajićevim rečima, na sve načine opstruiše realizaciju sporazuma. On je dodao da je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji čitavim nizom izjava dezavuisao sporazum i da konstantno dovodi sebe u privilegovan položaj u odnosu na drugu stranu, kod koje Ljajić takođe ne vidi oduševljenje idejom da dođe do objedinjavanja dve islamske zajednice.

"Svi će čekati nove izbore i nakon toga verovatno neku novu inicijativu. Voleo bih da u svojim procenama grešim, ali na osnovu  infomacija kojima raspolažem, mogu da kažem nisam veliki optimista", ocenio je Ljajić.

On smatra da će Turska, kao pokretač inicijative spajanja islamskih zajednica u Srbiji, i dalje tu inicijativu držati otvorenom i inicirati nove razgovore sa predstavnicima obe strane, ali ne očekuje da će do dogovora doći u narednih nekoliko meseci. U celom sporazumu ostale su dve ili tri sporne stvari, ali su one mnogo važnije za sudbinu sporazuma nego sve odredbe koje su dogovorene.

Ideja o spajanju islamskih zajednica jeste naišla na ogromno olakšanje kod ljudi u Sandžaku, ali je početni optimizam bitno splasnuo. Eventualne sankcije koje će islamske zajednice snositi u slučaju nepostizanja dogovora, doći će isključivo od strane građana i vernika, zaključuje Ljajić.

izvor: Tanjug

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA