KERI: Snouden je izdao Ameriku, sad mora da se vrati i odgovara za sve

- Činjenica je da je on naneo veoma veliku štetu svojoj zemlji. To je sramno i žalosno - kazao je američki državni sekretar

  • 14

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da odbegli američki obaveštajac Eduard Snouden treba da se vrati u Sjedinjene Države kako bi odgovarao pred sudom za odavanje američkih tajnih bezbednosnih podataka.

- To je čovek koji je izdao svoju zemlju - rekao je Keri za televiziju CBS (Si-Bi-Es) i dodao da Snouden treba da se vrati u SAD.

- Činjenica je da je on naneo veoma veliku štetu svojoj zemlji. To je sramno i žalosno - kazao je američki diplomata osvrćući se na Snoudenov intervju za NBC (En-Bi-Si).

Intervju sa Snoudenom urađen je prošle sedmice i danas će biti emitovan u celosti, dok su izvodi objavljeni juče, preneo je AFP.

Snouden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo, pre nego što je ukrao i objavio poverljiva dokumenta NSA.

- Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inostranstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje - rekao je on.

On je rekao da je radio tajno kao tehnički ekspert za CIA i NSA, kao i za DIA.

Snouden, bivši obaveštajac američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obaveštajni establišment do srži objavljivanjem niza poverljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i širom sveta nadgledanjem Internet i telekomunikacionih podataka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pikac

    28. maj 2014 | 16:46

    Neka je izdao. Svaka mu cast izdao go*nare kako spijuiraju narod itd.. kakva je to drzava sto se zove freedom.

  • Li Osvald

    28. maj 2014 | 17:00

    A ti si prevara za ljudski rod, jer licis na ljude a covek nisi!

  • Dragoslav iz Parcana

    28. maj 2014 | 17:03

    Ne, sramno i zalosno je to sta je Amerika radila. On je samo jedan od mnogih ,,zaposlenih''. A ovo sad je sto, bi moderno rekli, zamena teza!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA