NOVA OPASNOST: Pljuskovi u junu donose nove poplave?!

Najavljujući obilne pljuskove u junu, hidrolozi su upozorili da i najmanja količina padavina u situaciji u kojoj se nalazi Srbija može napraviti veliki problem

  • 3

Jaki pljuskovi koji se očekuju tokom celog juna u Srbiji doneće nove opasnosti od rečnih bujica, upozoravaju hidrolozi.

- Vrlo mala količina padavina može u ovoj situaciji da napravi veliki problem. Molimo građane i nadležne da svakodnevno na našem sajtu prate upozorenja o vodostaju reka. Pošto su u izgledu pljuskovi tokom celog juna, a zemljište je već prezasićeno, padavine nemaju gde da odu sem u reke, koje onda mogu da stvore bujice. Ništa od ovoga što pričam nije sto posto izvesno, sve su ovo samo izgledi i očekivanja, ali pripravnost je obavezna - kaže za "Blic" Aleksandar Vujanović, dežurni hidrolog u RHMZ.

Hidrolozi su ponovo juče najavili porast vodostaja gornjeg toka Kolubare sve do subote sa mogućim bujicama, naglim porastom vode i izlivanjem. Slično stanje je i na Mlavi, Peku i Timoku. A, treba obratiti pažnju i na Neru, Brzavu, Jadar, Jasenicu, Kubršnicu, Lepenicu, Resavu, Moravicu, Bjelicu, gornji tok Zapadne i donji Južne Morave.

Branko Bjelić, prognostičar RHMZ u odeljenju za dugoročne prognoze, kaže da nas očekuje kišni jun.

- Padavine su u izgledu za ceo jun. U prvoj nedelji može se očekivati da će one donositi 10 do 20 litara po metru kvadratnom, u drugoj od 30 do 40, a u trećoj ponovo 10 do 20 litara, što je iznad proseka za to doba godine. Biće to lokalni pljuskovi, ne dugotrajni, ali svejedno na njih treba obratiti pažnju posle svega što nam se desilo - kaže Bjelić, insistirajući na tome da je ovde reč samo o izgledima, a ne o prognozi.

Što se prognoze za naredni period tiče, očekuju nas svakodnevni lokalni pljuskovi sa grmljavinom i temperatura do 27 stepeni Celzijusa. U četvrtak i petak će biti zabeležen manji pad temperature koja će se kretati oko 25. podeoka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    28. maj 2014 | 17:25

    USA zvanicno najavila da gasi program HAARP krajem juna, valjda ce nam tada svanuti.

  • E Srbijo moja..

    28. maj 2014 | 18:03

    Od sada cemo da se bojimo svake naredne kise dok se ne uradi nesto po tom pitanju..

  • LV

    29. maj 2014 | 07:29

    pa sad najbolje i da u julu i avgustu bude kise i grmljavine a moze i sneg! pi jbt!! od 12 meseci godisnje,ni ova 3 jadna meseca predvidjena za lepo vreme,ne mogu da prodju bez odvratne kise!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA