SNOUDEN: Ne mogu da se vratim kući, ali barem mirno spavam (VIDEO)

- Bio sam obučeni špijun, u tradicionalnom smislu te reči i radio sam kao tajni agent u inostranstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje - rekao je Edvard Snouden

  • 3

Edvard Snouden, odbegli američki obaveštajac, dao je svoj prvi intervju za američke medije, te je tim povodom NBC posetio hotel "Moskva", gde je Snouden pričao o svom bivšem poslu, špijunaži, američkoj vladi i azilu u Rusiji.

Snouden je izjavio da, što je više postajao razočaran u vladu SAD, to je bivao motivisaniji da pokrene akciju. Iako je zarobljen u Rusiji, nimalo ne žali zbog te akcije i smatra sebe patriotom koji je sve radio samo da zaštiti Ustav.

- Možda više nigde neću moći da otputujem, ali barem mogu mirno da spavam - rekao je Snouden.

Napustio je kancelarije Američke obaveštajne službe, noseći sa sobom fajlove pune tajnih dosijea. On tvrdi da je vlada iskoristila teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku, akciju poznatiju kao "9/11", kako bi pristupila privatnosti svojih građana.

- Taj postupak je bio vrlo neiskren i time su naša osećanja nekako skandalizovana. Na neki način je za njihove potrebe iskorišćena nacionalna trauma koju smo svi pretrpeli sa "9/11" - objašnjava Snouden.

On smatra da, ako ljudi žele da budu slobodni, ne mogu se odreći svoje privatnosti i postati predmet nadzora.

- Moramo da budemo aktivni deo naše vlade. I moramo znati da postoje neke stvari zbog kojih treba umreti. Ja mislim da je zemlja jedna od njih - izjavio je.

Kako tvrdi da je bio obučeni špijun, objašnjava da veoma vredne informacije mogu da se dobiju iz jednog krajnje jednostavnog postupka, kao što je provera kada i gde određena osoba koristi mobilni telefon.

Uzvratio je i na tvrdnje Obamine administracije da je on samo haker nižeg nivoa i objasnio da je radio tajno za CIA i Agenciju za nacionalnu bezbednost.

- Bio sam obučeni špijun, u tradicionalnom smislu te reči i radio sam kao tajni agent u inostranstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje - rekao je Snouden.

Poručio je i da je veoma važno znati da je bilo situacija tokom čitave američke istorije kada prava stvar koja treba da se uradi za zemlju nije ujedno i legalna, već je ponekad potrebno probiti zakon.

On je želeo reforme u zakonu SAD koje prave razliku između onih koji prodaju državne tajne stranim vladama iz koristoljublja i onih koji obelodanjuju informacije zbog javnog interesa.

- Kako se može reći da je to što sam uradio nanelo štetu zemlji kad su, kao posledica toga, tri ogranka vlade izvršila reforme? - pitao se Snouden.

I dalje se nada da će biti postignuti dogovori koji će mu omogućiti povratak kući. Njegov plan, prema njegovim rečima, nikada nije bio da ostane u Rusiji.

- Iznenađen sam da sam na kraju završio ovde. Nisam to nameravao. Bio sam presretnut, jer je vlada SAD odlučila da mi postavi zamku na aerodromu u Moskvi i opozove moj pasoš. Kada me pitaju zašto sam u Rusiji, moj odgovor je "Pitajte Stejt department" - izjavio je.

On tvrdi da nikada nije sarađivao sa Rusijom i da nema nikakve veze sa ruskom vladom.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena

    29. maj 2014 | 14:45

    Ti si pravi heroj,i pored svega za sta si obucavan i koliko je to ispiranje mozga,ubijanje duha,ipak si ostao i postao VELIKI COVEK STO JE U TVOM POSLU JAKO TESKO POGOTIVO U ZEMLJI KAO STO JE USA. ZELIM TI SVE NAJBOLJE I NADAM SE DA CE TE RUSIJA KAO PRAVOG PRAVEDNIKA ZASTITITI!

  • Heroj

    29. maj 2014 | 18:02

    Legenda koja zivi. Heroj. Fantom slobode.

  • cica pica

    29. maj 2014 | 20:24

    Profesionalac,mislim da i sad radi kao spijun,kako bas u rusiju da se smesti????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA