Ovo su najčudniji načini na koje su ljudi hteli da iskoriste nuklearnu bombu (VIDEO)

Među suludim planovima i idejama kako da se iskoriste atomske bombe prednjačili su Amerikanci. Oni su u Nevadi tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka izveli seriju testiranja u Nevadi. Takođe, planirali su i da bace atomsku bombu na Mesec kako kako bi uplašili Sovjete

  • 0

Nuklearne bombe, odnosno atomsko oružje izaziva strah i zebnju velikoj većini stanovnika na Zemlji. Međutim, kroz istoriju, uglavnom Amerikanci, planirali su, ali i upotrebili to oružje za masovno uništenje na krajnje bizarne načine.

Naime, SAD su samo u sklopu projekta Plovšer u periodu između decembra 1961. i maja 1973. izveli čak 27 testova. Bombe su bacane širom Amerike, ali najviše u državi Nevada. Ciljevi tih testiranja bili su dobijanje odgovora na pitanje: Da li atomske bombe mogu da se iskoriste i kao izvor energije i kao dobijanje resursa?

Pored tih testova, jedan od najbizarnijih planova imao je Fric Cviki, astronom koji je smatrao da je moguće naseliti planete u Sunčevom sistemu, a da je za to potrebno baciti nuklearne bombe. On je to objasnio rečima da su neke planete poput Jupitera isuviše daleko od Sunca i da su zbog toga hladne, dok su Merkur i Venera prevruće.

On je 1961. imao ideju da se upotrebom atomskih bombi planete ispomeraju i da na njima bude odgovarajuća temperatura.

Svakako, ne smemo izostaviti i suludu ideju da se u Sahari napravi jezero koje bi iskopala atomska bomba! Na sreću, od ove ideje se takođe odustalo.

Ipak, među svim tim tajnim planovima bio je i "Projekat A119", koji je podrazumevao da se atomska bomba baci na Mesec! Ovaj plan, na sreću nije realizovan.

Plan je uključivao raketu koja bi nosila malu nuklearnu bombu, a koja je trebalo da bude lansirana sa tajne lokacije. Prešla bi 380.800 kilometara do Meseca, gde bi u dodiru sa Zemljinim satelitom eksplodirala. Bilo je odlučeno da se upotrebi atomska umesto hidrogenske bombe, koja bi bila preteška za raketu.

Američki naučnici su se u jeku hladnog rata nadali da bi atomska eksplozija na Mesecu izazvala spektakularni bljesak koji bi uplašio Sovjete i zauvek im pokazao "ko je gazda u svemiru".

Misija je bila planirana za 1959. godinu, ali se od nje, srećom, odustalo jer su shvatili da nosi brojne opasnosti po stanovnike Zemlje.

- Gledanje nuklearne eksplozije sa Zemlje uplašilo bi Sovjetski Savez i podiglo moral Amerike nakon lansiranja "Sputnjika” - izjavio je fizičar Lionard Rajfel.

Vojni zvaničnici su ipak odustali od ove ideje zbog opasnosti po stanovnike Zemlje ukoliko misija ne uspe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA