Pravoslavka i po cenu smrti (VIDEO)

Sudanka Marijam Jahja Ibrahim osuđena je na kaznu vešanjem zbog odmetništva i preljube, jer se udala za hrišćanina i jer nije želela da se odrekne svoje vere i prihvati islam

  • 16

Sudanka Mariam Jahja Ibrahim (27), koja je ranije ovog meseca osuđena na smrt zbog odbijanja da se odrekne hrišćanske vere, porodila se u zatvoru.

Meriam Ibrahim je rodila devojčicu u zatvorskoj klinici Omdurman, u blizini Kartuma. U zatvoru se osim njuh dvoje nalazi i skoro 2 godine star sin Martin, koji je smešten zajedno sa majkom. Njen suprug Danijel Vani izjavio je da su deca dobro.

Sudija joj je zbog trudnoće odobrio dva meseca za porođaj i dve godine za dojenje pre nego što smrtna kazna bude izvršena.

Otac Meriam Ibrahim je musliman, ali joj je majka hrišćanka, kao i suprug. Sudansko krivično zakonodavstvo prelazak muslimana u druge vere kažnjava smrću.

Svako čiji je otac musliman automatski je musliman, iako je njen otac napustio njenu majku u toku trudnoće i osuđenica je odrasla u hrišćanskoj kući, budući da je otac musliman nije nikada priznao.

Sudanka Marijam Jahja Ibrahim osuđena je na kaznu vešanjem zbog odmetništva i preljube, jer se udala za hrišćanina i jer nije želela da se odrekne svoje vere i prihvati islam.

Njen suprug smatra da je reč o jezivom kršenju ljudskih prava i zahteva da se ceo slučaj ponovo uzme na razmatranje. Studenti u Sudanu pokrenuli su niz protesta tražeći konačan kraj kršenja ljudskih prava, veće slobode i bolje društvene i ekonomske uslove.

Kancelarija UN-a za ljudska prava u Ženevi smatra da je tretman nad ovom ženom izuzetno grub i izražava zabrinutost zbog njenog fizičkog i mentalnog stanja.

(Telegraf.rs / Izvor: Theguardian.com, Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    30. maj 2014 | 13:42

    Svako ima pravo da veruje u sta hoce a tvoja vera nije vera ako sorovodi nasilje.

  • Mare

    30. maj 2014 | 13:14

    Bolesnici..

  • Pera

    30. maj 2014 | 16:51

    Inkvizicija je bila amaterizam za ovaj ekstremizam. Gde su sad ti grdni branioci ljudskih prava, kad se ovakve stvari desavaju nikom nista..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA