Tibet: Protesti nakon smrti monaha

Smrt monaha izazvana samospaljivanjem donela je novi talas protesta Tibetanaca protiv kineske uprave nad ovom provincijom

  • 0

Tibetanski monah, koji se u nedelju polio kerozinom i zapalio, preminuo je tokom noći, čime je broj ljudi koji su se u proteklih godinu dana zapalili u znak protesta zbog kineske uprave nad Tibetom porastao na 15, javili su danas kineski mediji.

Oko 2.000 lokalnih Tibetanaca protestovalo je cele noći ispred policije zahtevajući da im se preda telo 40. godišnjeg monaha iz okruga Darlag, na severozapadu Kine.

Policija je odbijala da ispuni zahtev demonstranata sve dok njih nekoliko nije polomilo prozore i vrata na policijskoj stanici, prenele su agencije.

Rođaci preminulog monaha su preuzeli telo, koje je, potom, proneseno kroz nekoliko ulica, kako bi meštani mogli da odaju poštu svešteniku.

Kako prenosi Radio "Slobodna Azija", bezbednost u celom okrugu je pojačana jer je reč o prvom samospaljivanju nekog tibetanskog monaha u toj oblasti, pošto je u susednoj provinciji Sečuan, u tradicionalno tibetanskim područjima, u prošlosti bilo takvih slučajeva.

U toj provinciji su se dva bivša tibetanska monaha u petak samospalila, od kojih je jedan zadržan na lečenju.

Većina monaha, cašnih sestara i bivših tibetanskih sveštenika, tokom samospaljivanja uzvikivali su parole u kojima su tražili slobodu za Tibet i povratak svog duhovnog vođe dalaj lame, koji je je 1959. godine pobegao u Indiju, posle neuspelog ustanka protiv kineskog režima.

Kina tvrdi da je Tibet vekovima bio kineska teritorija, dok mnogi Tibetanci smatraju da je Tibet veći deo svoje istorije bio praktično nezavisan.

Peking kritikuje dalaj lamu za podsticanje otpora vlasti, a dalaj lama i predstavnici samoproglašene tibetanske vlade u egzilu tvrde da su protiv bilo kakvog nasilja.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA