ODLAZAK MAESTRA: Preminuo Miljenko Prohaska

Čuveni hrvatski dirigent i kompozitor Miljenko Prohaska koji je sinoć umro u Zagrebu u 89. godini bio je predsednik Hrvatskog društva kompozitora i direktor domaćih muzičkih festivala, bavio se pedagoškim radom, prvi uveo folklorne teme i melos u džez kompozicije

  • 1

Hrvatski kompozitor, aranžer, i dirigent Miljenko Prohaska umro je sinoć u Zagrebu u 89. godini, objavila je danas Hrvatska radiotelevizija.

Prohaska je rođen 1925. u Zagrebu gde se školovao i diplomirao na Muzičkoj akademiji. Utemeljio je mnoge orkestre, a najduže je radio kao šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba (danas Big band HRT-a).

Prohaska je svirao kontrabas u Zagrebačkoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru Radio Zagreba, Orkestru Jugoslavenske radiodifuzije, Komornom orkestru Radio Zagreba.

Bio je istaknuti član Zagrebačkog džez kvarteta i kvinteta, nastupao je na međunarodnim džez festivalima, a 1960-ih godina je uvršten u Encikopediju džeza.

Kao kompozitor okušao se u džezu, zabavnoj muzici, rok-operama i filmskoj muzici. Koautor je prve hrvatske rok-opere "Gubec-beg" iz 1975. (s Ivicom Krajačom i Karlom Metikošom), a orkestrirao je i rok operu "Grička Vještica".

Koponovao je muziku za dvadesetak igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, kao i za televiziju.

Bio je predsednik Hrvatskog društva kompozitora i direktor domaćih muzičkih festivala, bavio se pedagoškim radom, prvi uveo folklorne teme i melos u džes kompozicije, a komponovao je i zabavnu, laku orkestralnu i simfonijsku muziku.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cira Ljig

    30. maj 2014 | 16:17

    Pocivaj u miru Miljenko.Zauvek zahvalni tvoji Ljizani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA