SLAVA KRALJU: Na današnji dan rodila se naša glumačka gromada - Bekim Fehmiju! (VIDEO)

Jedan od najboljih jugoslovenskih glumaca svih vremena i ikona evropske kinematografije i teatra, rodio se u Sarajevu, detinjstvo proveo u Prizrenu a zvezde dosegnuo u Beogradu. Bio je istinski majstor glume

  • 18

Bekim Fehmiju se rodio u Sarajevu, tada Kraljevini Jugoslaviji, na današnji dan 1936. godine, u albanskoj trgovačkoj porodici iz Đakovice. Njegov otac Ibrahim se prezivao Halili, dok nije odlučio da promeni prezime u Fehmiju, po svom srednjoškolskom nadimku. Na samom početku Drugog svetskog rata sele se u Prizren u kome Bekim provodi svoje rano detinjstvo.

U gradu na Bistrici je načinio i prve glumačke korake, u tamošnjoj srednjoj školi, a nakon toga se glumom oprobao i u Prištini, gde se nalazilo jedino profesionalno pozorište na albanskom jeziku u tadašnjoj državi. 1960. godine je diplomirao na beogradskog Fakultetu dramskim umetnosti, u klasi profesora Mate Miloševića.

Postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali ga napušta sedam godina kasnije zbog, kako je govorio, lošeg tretmana, i postaje slobodni umetnik.

Film koji ga je vinuo u zvezde i koji je svetu i jugoslovenskoj javnosti pokazao svu njegovu glumačku veštinu i silinu izraza bilo je ostvarenje Aleksandra Petrovića iz te iste 1967. godine, "Skupljači perja", u kome je maestralno odglumio ulogu Belog Bore, romskog preprodavca guščijeg perja, za koju je u Puli dobio Zlatnu arenu za najboljeg glumca.

Zbog svog mačo izgleda i neverovatno žive i bogate glume bio je slavljen i na zapadu, a Dino De Laurentis je sa njim potpisao ugovor za snimanje "Odiseja", mini-serije koja je od Fehmijua napravila evropsku ikonu.

Njegov pokušaj da uspe u Holivudu filmom "Avanturisti", međutim, nije uspeo. Iako je glumio u još dva ostvarenja u Americi, "Poslednji snegovi proleća" i "Crna nedelja", nikada se više nije vratio "preko bare".

U Evropi, pak, bio je prava pravcata zvezda. Među domaćim ostvarenjima po kojima se pamti su i "Specijalno vaspitanje", "Partizanska eskadrila", "Crveni i crni", "Široko je lišće", "Klakson" i mnogi drugi.

1987. godine samoinicijativno je prestao da se bavi glumom, išetavši sa scene JDP tokom predstave "Madam Kolontaj" švedske rediteljke Agnete Pjeijel, zbog "antialbanske propagande" tadašnjeg jugoslovenske vlade.

Posle toga je živeo na relaciji Beograd-Priština-Prizren.

Bio je oženjen sa srpskom glumicom Brankom Petrić. Sa njom ima dva sina, Hedona i Uliksa. Uliks je glumac koji živi i radi u Beogradu.

Bekim Fehmiju izvršio je samoubistvo 15. juna 2010. godine, samo pola meseca nakon što je napunio 74. godine.

Njegovo telo je kremirani, a pepeo je posut u Bistricu.

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILE

    1. jun 2014 | 11:50

    I lik i ime a i gluma su mu bili na svetskom nivou - NEK MU JE VEČNA SLAVA !

  • Cobi ns

    1. jun 2014 | 11:40

    Što mi ovde odajemo počast i poštovanje tek kada neko umre??Dok je bio živ,niko ga spominjao nije,posebno u vreme Miloševića i radikala a i onda je bio samo dobar glumac i čovek??!

  • zika

    1. jun 2014 | 12:36

    Velicina od coveka i glumca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA