KADIROV: Čečeni se ne bore sa proruskim separatistima u Ukrajini

- Mi ih nismo poslali. Oni nisu tamo otišli u naše ime. Ako neko ode dobrovoljno iz Rusije mi nemamo pravo da ga zaustavimo. To je njegova lična odluka - izjavio je lider Čečenije

  • 11

Čečenski lider Ramzan Kadirov demantovao je da je Čečenija poslala borce da pomognu proruskim separatistima u Ukrajini, ali je rekao da su neki pojedinci mogli otići samostalno.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao u Moskvi da je zabrinut zbog izveštaja da Čečeni i drugi borci prelaze u Ukrajinu iz Rusije da bi se pridružili pobunjenicima koji se bore protiv vlasti u Kijevu.

Kadirov, koji se 90-ih borio protiv ruske vojske u provinciji Severni Kavkaz, ponovio je demanti Moskve, ali je priznao da je prepoznao neke od čečenskih boraca na slikama iz Ukrajine.

- Mi ih nismo poslali. Oni nisu tamo otišli u naše ime. Ako neko ode dobrovoljno iz Rusije mi nemamo pravo da ga zaustavimo. To je njegova lična odluka - izjavio je on u intervjuu koji će danas biti prikazan na ruskoj televiziji.

On, međutim, nije isključio mogućnost slanja čečenskih boraca u Ukrajinu ako to naredi predsednik Rusije Vladimir Putin koji ima pravo da upotrebi silu u Ukrajini ako je ruska manjina tamo u opasnosti.

- Ako dobijemo naredbu, mi ćemo je ispuniti sa zadovoljstvom, zato što je svaki ratnik branilac svog naroda, svoje domovine. Ako pretpostavimo da u Donjecku (u istočnoj Ukrajini) ima oko 14 Čečena i vidimo da su oni već izazvali takvu pometnju, šta će se dogoditi ako tamo bude poslat čitav bataljon - rekao je Kadirov.

Njegove snage bezbednosti su optužene za kršenja ljudskih prava, kao što su otmice i mučenje u pretežno muslimanskoj Čečeniji, ali njegovi pomoćnici to negiraju, navodi Rojters.

Kijev tvrdi da Moskva stoji iza pobune na istoku Ukrajine, ali Kremlj odbacuje takve optužbe. Lider pobunjenika u Donjecku ove nedelje je izjavio da su neki borci "dobrovoljci" iz Rusije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    31. maj 2014 | 14:32

    INAČE ČEČENI SU NAJBOLJI LEK ZA DESNI SEKTOR I ONE AMERIČKE PLAĆENE FUKARE. NEBI BILO ZGOREG..........

  • Ja

    31. maj 2014 | 14:55

    Bolje da bude proruski i sacuva zivote svojih sunarodnika nego da ratuje i zna da gubi... ovako ima sansu da zivi i da ih bude sto vise pa mozda se nekada nesto promeni samo mi kreteni ratujemo i ima nas sve manje i manje i manje pametnoo

  • DD

    31. maj 2014 | 13:51

    TAKO JE KADIROVE. NEK AMERI MALO VIŠE RAZMISLE ŠTA IH ČEKA..... U SLUČAJU.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA