AKADEMIK DERETIĆ: Pobednička vojska ne beži, a turska se povukla iz Srbije! (VIDEO)

Akademik Jovan Deretić smatra da turska vojska nije pobedila u boju na Kosovu, već da je postignut sporazum između obe strane, šest meseci posle bitke

  • 58

Akademik Jovan Deretić doveo je u pitanje pobedu turske vojske na Kosovskom boju na osnovu pojedinih činjenica koje je interpretirao iz nekih turskih hronika.

On na početku konstatuje da pobednička vojska nikada nije pobegla sa bojišta, a turska vojska je pobegla sa Kosova i nijedan njihov vojnik nije ostao u Srbiji.

On zatim objašnjava da je sklopljen savez između carice Milice i Bajazita, kojim je Srbija bila u obavezi da sultanu isplaćuje desetinu prihoda od prerade srebra, dok su obe strane bile u obavezi da pomognu jedna drugoj u slučaju rata.

- Na Kosovu imamo podatke od turskih hroničara, koji su bili uglavnom hodže jer su oni jedini bili pismeni. Oni su verno predstavljali bitku sve do onog momenta kada treba da se kaže da su poraženi, jer kao vernici ne smeju da kažu da je Alahova vojska poražena - navodi Deretić.

On opisuje i trenutak kada je Miloš Obilić ubio Murata.

- On je uništio levo tursko krilo, a onda je otkriven centar gde je bio sultan Murat. Obilić je iskoristio tu pukotinu u sjurio sa 12 vitezova prema sultanu i oborio ga je kopljem sa konja i dokjračio mačem - navodi Deretić.

To svedočenje je, po njegovim rečima, ostavio jedan od vitezova koji su bili Muratova garda, koji ga je kasnije darovao Hilandaru.

Deretić iznosi još neke od zaključaka koje možete pogledati u snimku emisije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ares

    31. maj 2014 | 19:30

    Kako Vas nije sramota da ovog čoveka predstavljate kao "akademika"? Ako je to zbog toga što on samoga sebe tako predstavlja, valjda Vam novinarska etika nalaže da proverite malo te papire s kojima maše na sve strane? Zar je malo vesti koje danas u Srbiji zaslužuju pažnju, pa ste se uhvatili ovog ispraznog šarlatana i njegovih nebuloze? Nećemo biti "manje Srbi" ukoliko priznamo činjenicu da je Kosovski boj po posledicama poraz (bez obzira na ishod same bitke i razloge Bajazitovog povlačenja, radi konsolidacije vlasti nakon očeve smrti). Zaboga, Stefan Lazarević se bori kao vazal ubice svoga oca, dakle na strani Turaka a protiv krstaša (npr.bitka na Novinama). Vazalni status Srbije okončan je tek Bajazitovim porazom kod Angore 1402. To je srećna okolnost koja je omogućila obnovu srpske državnosti pod Stefanom i Đurđem. Čemu tu služi "akademik" (koja Akademija - nije ni srpska, ni ruska državna, toliko je sigurno) Deretić i njegove fantazmagorije?

  • Dag

    31. maj 2014 | 19:10

    U ovim vremenima,teskim i burnim, ne zaludjujte narod, likom - opskurnim. (Ovo je jedan opasan lik,cega je on - akademik?Covek sa vise raznih lica, izmisli pismo, zvano - Srbica.Ni to mu ne bi sasvim dovoljno, te masti svojoj,dade na - voljno.Da bude sasvim i kako treba,Srbi su stariji od - ameba.)... (Procitati knjigu prof. istorije Fil.fakulteta, Radivoja Radica:"Srbi,pre Adama i posle njega,)...

  • Луди ђока

    31. maj 2014 | 18:43

    Хвала редакцији на овом прилогу. Драги професоре увек Вас слушам са великим задовољством и уживањем. ВАТИКАН је рак рана на Православној души . Хвала професоре.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA