AKTIVAN ODMOR U SLOVENIJI: Priroda vas zove da u njoj uživate (FOTO) (VIDEO)

U dolinama reke Savinje krije se pregršt mogućnosti odmora u prirodi - od šetnje i biciklizma pod Alpima do jahanja konja na pravom vestern ranču i adrenalinskog parka, Upoznajte Logarsku dolinu i Gornjesavinsku regiju...

  • 2

Dolina reke Savinje je izazov za svakog ko u prirodi vidi inspiraciju i odmor. Nedaleko od Velenja nalazi se prirodni raj koji su u ekološko osvešćenoj Sloveniji znali da pripitome, ali i neguju. Solčavska i Logarska dolina kriju iskustva koja okrepljuju duh, a posle kojih je glava bistrija.

Kroz naredne redove, fotografije i snimke nagovestićemo vam zbog čega bi ovaj deo Slovenije trebalo da uvrstite u destinaciju za odmor koji je po mnogo čemu – jedinstven.

LJUBNO NA SAVINJI – GORNJESAVINJSKA DOLINA

Kada stignete u ovo mesto u severnom delu Savinjske doline, prvo neko vreme nećete moći da skinete pogled sa snežno belih vrhova Savinjskih Alpa, koji se izdižu iznad zelenih brda. Taj planinski venac kao da dežura nad dolinom i njenim bogatstvima u flori i fauni, jezerima i čistim rekama...

Kroz istoriju, ljudi u Ljubnu su živeli od seoskih i šumarskih poslova, kao i „flosarstva“, odnosno splavarstva. Tom delu istorije Ljubna posvećen je i etnografski muzej sa stalnom postavkom. U 19. veku su meštani bili fokusirani na trgovinu i transport dobara duž reka, a splavari su na taj način stizali do Sremske Mitrovice, Beograda, pa sve do Crnog mora.

Danas je Ljubno, opština na pola puta između Ljubljane i Maribora na Savinji, mesto gde se održava svetski kup u ski skokovima za žene. Ljubno je fokusirano na turizam, sa posebnim akcentom na aktivan odmor, u hotelima koji se potpuno uklapaju u prirodni ambijent. Jedan od njih je Planinka , koji su pre 2009. godine bukvalno iz ruševina, uz pomoć opštine, podigli dvoje mladih ljudi, Helena i Tomaž.

Sagradili su novi, porodični hotel, u samom središtu Gornjosavinjske regije, s restoranom i poslastičarnicom, a njihovu velikodušnost prepoznali su mnogi gosti iz inostranstva.

Specijalitet po kom je ovaj deo Slovenije prepoznatljiv je Savinjski želodac, kako ga zovu meštani. Najbolji je u odmaralištu Prodnik, a tamo je nedopustivo propustiti i ajdnek, potice, žlinkrofi... Ovo odmaralište ujedno je i sportski centar koje nudi uživanje u rafting i drugim letnjim ali i zimskim sportovima, a gosti mu se konstantno vraćaju i dovode nove. Zato ni ne čudi što ovo mesto širi smeštajne kapacitete u vidu moderno opremljenih apartmana, sa pogledom na reku i ostale lepote doline.

Nedaleko je i selo Nazarje, u kom je smešten zamak Vrbovec, jedan od najznačajnijih spomenika srednjevekovne arhitekture u Savinjskoj dolini.

LOGARSKA DOLINA

Put dalje vodi vas do najlepših glacijalnih dolina u Evropi, a na samom kraju Savinjske krije se Logarska dolina. Ovo je evropska destinacija izuzetnosti (EDEN). Bez želje da se tek tako poslužimo kliše frazom - ali ovde vam lepota prirode zaista oduzima dah.

U Logarskoj se s razlogom hvale kako se tu spaja bezbroj različitih iskustava. Zaposleni u hotelima i centru Rinka ne žele da ostanete unutar soba, već da vreme kvalitetno utrošite napolju, u ovom zaštićenom parku prirode. To je ujedno i glavni motiv Logarske. Od šetnje kroz Robanov kot preko vožnje bicikle duž Solčavskog puta... panorama je veličanstvena, a to sve više uviđate kako odmičete u svom doživaljaju doline.

Savršeno pokošena zelena trava i put koji vodi ka Alpima prosto teraju svakog posetioca da što više boravi u ovakvom okruženju koji oplemenjuje i opušta. U šetnji možete doći i do meta gde Savinja izvire, a voda je kristalno čista.

Ono po čemu je Logarska takođe prepoznatljiva je vodopad Rinka, jedan je od najviših u Sloveniji (105 metara).

ADRENALIN PARK MENINA I BURGER VENIŠE RANČ

Za one koji vole kampovanje i adrenalin, treba da se upute ka parku „Menina“. Za potpun doživaljaj ovog mesta potreban je avanturistički duh i privrženost prirodi. Rafting, plivanje, slobodno penjanje i razni drugi sportovi su u ponudi „Menine“.

Opremljen je kamp kućicama, kupatilima, pa čak i vajerles internetom. Možete da računate i na restoran sa specijalitetima poput ribe i dezerta od jabuke, karakterističnim za ovaj kraj Slovenije.

Adrenalin park je posebno iskustvo – za one koji se ne boje visine je odličan način zabave, a za one koji se ipak boje je fantastičan način da se istog oslobode. Uz dobru volju i smernice koje svako dobija od instruktora, ovo „pentranje po drveću“ tek na prvoj prepreci se čini teškim. Ipak, oni istrajni na kraju će čak i dobiti „nagradu“ u vidu spuštanja „zip-lajnom“.

Tek 15-ak minuta od „Menine“, kada se dobro umorite od adrenalinskog doživaljaja, na obroncima Zderečke doline, ušuškan u netaknutoj prirodi, nalazi se ranč „Burger Veniše“. I upravo je napravljen po uzoru na rančeve iz vestern filmova. Hotel je sa tri zvezdice, 16 soba i restoranom, sa vajerles internetom, i velnes programom.

Ali kakav bi to vestern ranč bio da nema konja?

Domaćica ranča ujedno je i instruktorka jahanja, i na raspolaganju je da svakoga nauči osnovama ovog sporta. Konji su pitomi i miroljubivi, tako da ni neiskusni jahači ne treba da brinu. Za sve ljubitelje vesterna, postoji i vestern klub.

U ovom gostoprimljivom delu Slovenije nude potpuni beg od gradske vreve i uživanje u prirodi, kuhinjske specijalitete i jedinstven aktivan odmor. Doživljaja je bezbroj, a mozaik sklapate sami...

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seriiiiiiiii

    2. jun 2014 | 01:28

    Srbija isto ima dosta prirode i prelepih mesta za obilazak.

  • Bata

    2. jun 2014 | 14:55

    Kakva promocija to je isto kao da reklamirate naftu arapima :-) Hvala imam i ovde prirode koliko mi srce želi: Zlatibor, Kopaonik, Tara, Goč, Stara planina, kanjoni Tare, Drine, Uvca, Lima, jezera da ne nabrajam dalje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA