Umrla ćerka Vinstona Čerčila

Meri Soums, rođena 1922. godine, bila je najmlađa od petoro dece Vinstona Čerčila. Na početku Drugog svetskog rata pridružila se Crvenom krstu, a kasnije vojnim jedinicama

  • 3

Meri Soums, jedina preživela ćerka Vinstona Čerčila, britanskog premijera u vreme Drugog svetskog rata, umrla je sinoć u 91. godini nakon kraće bolesti, saopštio je njen sin Nikolas Soums.

- Bila je istaknuti pisac i vodila istaknut život, posebno svojim angažovanjem u Drugom svetskom ratu - rekao je danas njen sin, navodeći da je umrla samo nekoliko dana pre obeležavanja 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji 6. juna.

Meri Soums, rođena 1922. godine, bila je najmlađa od petoro dece Vinstona Čerčila. Na početku Drugog svetskog rata pridružila se Crvenom krstu, a kasnije vojnim jedinicama.

Služila je u Londonu, Belgiji i Nemačkoj na protivavionskim baterijama u okviru pomoćnih teritorijalnih snaga britanske vojske.

Više puta pratila je svog oca na putovanjima nakon Drugog svetskog rata, uključujući sastanak u Potsdamu u Nemačkoj kome su prisustvovali američki predsednik Hari Trumnan i sovjetski vođa Josif Staljin.

Napisala je nekoliko knjiga o svojoj porodici, uključujući biografiju majke.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA