Srpkinja prva žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD! (VIDEO)

Gordana Vunjak Novaković, koja predaje na Kolumbija univerzitetu, spada među najveće stručnjake za bioinženjerstvo i hemijsko inženjerstvo

  • 9

Kada slušamo o stranim univerzitetima poput Oksforda, Kembridža, Univerziteta u Kolumbiji, Jejla, često smo u prilici da čujemo kako na njima svoja znanja usavršavaju srpski studenti. Retko pak čujemo, da ti nekadašnji studenti postaju uvaženi svetski profesori. Dok se tako lepe vesti kod nas u najboljem slučaju "provuku" u nekoliko pasusa, svet bruji o potencijalnim Nobelovcima koji potiču iz Srbije.

Telegraf.rs je pokrenuo serijal tekstova kroz će vas upoznati sa našim ljudima, koji predaju na svetkim univerzitetima, i predstavljaju najveće svetke stručnjake iz oblasti nauke.

Prva u nizu svetskih naučnika, koja sa ponosom ističe da je iz Srbije jeste prof. dr Gordana Vunjak Novaković, jedan je od najvećih stručnjaka za bioinženjerstvo i hemijsko inženjerstvo koja predaje na Kolumbija univerzitetu. 

Rođena je u srpskoj prestonici, gde je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Bila je redovna profesorka na Katedri za hemijsko inženjerstvo sve do 1993, kada ju je mentor, prof. Dragoljub Vuković "oterao" u Ameriku" kako bi učila bioinženjerstvo.

O njenoj stručnsti, ali i priznatosti govori i činjenica da je prva žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD. Član je i Evropske akademije, male i prestižne organizacije u kojoj se trenutno nalazi 50 dobitnika Nobelove nagrade. Takođe, Gordana je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ova savremena naučnica danas radi kao direktor laboratorije za matične ćelije i inžinjering tkiva na pomenutom univerzitetu u Njujorku, a član je i ekspertske komisije Fonda za inovacionu delatnost. Prevedeno na jezik laika Gordana se bavi istraživanjima i primenom "bioreaktora“ koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.

- Nema bolje zamene za tkivo od samoga tkiva, što je vrlo logično. Ako nema dovoljno donora, naročito donora koji su kompatibilni, hajde da to napravimo u laboratoriji. Pre dvadesetak godina biologija i nauka o materijalima stigle su do tačke da to može da se uradi i tako je nastalo inženjerstvo tkiva - rekla je Gordana jednom prilikom za scitech.sgi. Istakla je i da  "živi za nauku", i nada se da će se njena istraživanja biti ubačena u kliničku praksu.

Sve što je postigla u životu, postila je svojim radom i to je često isticala. Jednom prilikom rekla je: "Ja verujem u rad, koji, ako zaista volite svoj posao, nije ni teret ni žrtva, nego prirodno stanje. Puno sam naučila na mom tehnološkom fakultetu, nastavila sam da učim, i tako će biti sve dok sam aktivna".

Gordana živi u Njujorku. Kolege je znaju kao Srpkinju, a u kancelariji na zidu ima veliku panoramu Beograda. Nedostaje joj rodni grad, zato često i dolazi. Da u životu može sve da se stigne, govori i činjenica da je Gordana pored poslovne sfere ostvaren ai kao supruga i majka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    22. jun 2014 | 11:54

    Sve je tacno,istina je ziva,napravila, zamenu za - tkiva... (Sad me hvata,pomalo i seta,koliko je nasih - sirom sveta.Tesko moze, stomak to da svari,da su ovde bitne - beznacajne stvari.)...

  • MIROSEMBERAC (Bec)

    22. jun 2014 | 12:26

    SVAKA CAST .. NEK SI ZIVA I ZDRAVA JOS 100 GODINA ..

  • Lol

    22. jun 2014 | 12:31

    Bravo. Svaka cast. Nije lako biti uvaženi profesor, žena, majka i stranac. Jos jednom bravo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA