SVAKA ČAST NIŠKIM LEKARIMA: Uklonili ženi tumor od 3,5 kilograma! (FOTO)

Niški lekari sa Maksilofacijalne hirurgije kažu da je operacija bila teška jer je to bio najveći tumor na vratu koji je uspešno otklonjen u Srbiji

  • 4

Mara Stojanović (76) iz okoline Pirota je deset godina živela sa tumorom na vratu od 3,5 kilograma. To je bio najveći tumor koji je ikada uklonjen u SrbijiOdlučila se na operaciju tek kada više nije mogla da hoda.

- Rastao je desetak godina, nekako sam se navikla na njega i nisam htela da ga uklonim jer mi nije smetao. Kretala sam se normalno, ali toliko je narastao da nisam više mogla da hodam i da radim kućne poslove, pa sam došla kod lekara da mi to uklone - kaže Mara.

Ona ističe da se sada oseća rasterećeno i da ne može da veruje da ga više nema na vratu.

- Kada odem kući, vratiću se normalnom životu. Bojala sam se šta će se desiti ukoliko ga uklonim i onda sam ga tako ostavila sve dok mi potpuno nije onemogućio kretanje - dodaje Mara.

Niški lekari sa Maksilofacijalne hirurgije kažu da je operacija bila teška jer je to bio najveći tumor na vratu koji je uspešno otklonjen u Srbiji.

Načelnik Maksilofacijalne hirurgije dr Ivica Vučković navodi da je operacija bila veliki izazov jer je sama po sebi bila rizična s obzirom na to da je tumor potisnuo velike krvne sudove i disajne puteve i da je bilo teško odvojiti ga od njih, a pacijenta ostaviti u životu, piše "Blic".

- Ovo je najveći tumor koji smo otklonili u Srbiji, ako ne i u Evropi, negde u Indiji obično ima tako velikih tumora na glavi i na vratu, to su benigni tumori pljuvačnih žlezda. Operisana je 20. maja nakon prethodne pripreme jer smo je prvi put primili u februaru. Tumor je toliko veliki da je disajne puteve pomerio u stranu, dakle on nije samo rastao spolja, već i unutra - kaže dr Vučković.

Ekipu lekara koji su operisali tumor od 3,5 kilograma činili su Dr Ivica Vučković, profesor Dragan Petrović i lekar Jovana Ranđelović. Operacija je trajala dva sata, a pacijentkinja je puštena na kućno lečenje nakon 10 dana.

On navodi da su anesteziolozi imali problem da ubace tubus i da su morali da organizuju specijalnu intubaciju uz pomoć profesora Radmila Jankovića iz Kliničkog centra.

Dr Vučković ističe da je u ovakvim slučajevima jedini spas hirurški odstraniti tumor i da je najbolje učiniti to odmah, a ne čekati da naraste i iskomplikuje se. Dodaje da je tumor bio ogroman, hranio ga je veliki broj patoloških krvnih sudova, što je potpuno promenilo anatomiju vrata i vilice.

- Posle operacije zbog krvarenja pacijentkinja je dobila tri boce krvi i bocu plazme. Tumor je ukonjen skroz, zajedno sa žlezdom od koje je potekao i sada je sve u redu - dodaje dr Vučković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA