Najbizarniji pokušaji imigranata da pređu granicu (FOTO)

Iračanin Ismael Samana tri dana je putovao na kabini kamiona iza zaštitne maske. Carinici su ga pronašli u potpuno dehidriranom stanju, jer tri dana nije ništa jeo ni pio

  • 0

Pokušaji imigranata da preko Srbije pređu u neku od "zemalja koje obećavaju" su poslednjih dana glavna tema na svim graničnim prelazima, a hapšenja su postala skoro svakodnevna pojava. Ipak, najbizarniji pokušaji zabeleženi su na graničnom prelazu Gradina kod Dimitrovgrada, kao i na "zelenoj liniji", na obroncima Stare planine, prirodne granica između Bugarske i Srbije.

Koliko su ilegalni emigranti uporni u svojoj nameri da sebi, ali i svojim porodicama, obezbede bolji život svedoči i činjenica da često svesno rizikuju život da bi stigli do neke od razvijenih zemalja.

Pokušaj koji carinici i danas prepričavaju dogodio se pre četiri godine kada je Iračanin Ismael Samana (25) tri dana putovao na kabini kamiona iza zaštitne maske. Carinici su ga pronašli u potpuno dehidriranom stanju. Ismael tokom trodnevnog putovanja na kamionu tri dana ništa nije jeo ni pio.

Carinici sa Gradina su za Telegraf.rs rekli da Ismael nije silazio ni kada bi kamion prešao granicu iz straha da ga ne spazi policija.

- Nije više mogao da izdrži težak život u Iraku, u kojem je tada još uvek besneo rat, pa je rešio da po svaku cenu ode u neku evropsku zemlju - dodali su carinici.

Prema rečima upravnika Carinarnice Dimitrovgrad Ivana Stoimenova ilegalni emigranti na sve moguće načine pokušavaju da se prošvercuju preko granice.

- Imali smo slučaj da smo u kombiju pronašli ilegalca sakrivenog iza zadnje klupe, na kojoj su, kako bi odvratio pažnju carinicima, bila postavljena sedišta za bebe sa dve bebe u njima. Često se desi da se imigranti poput sardina upakuju u kombi ili kamp prikolicu samo da bi prešli granicu. Često rizikuju život u toj svojoj nameri - navodi Stoimenov.

Načini za prelaz granice su različiti a prema rečima carinika iste godine kada su pronašli Ismaela, pokušan je šverc 12 osoba koje su bile upakovane u napravljenom duplom dnu kamp-prikolice, čije je krajnje odredište bila Nemačka. Najmasovniji pokušaj ilegalnog prelaska ljudi preko granice dogodio se pre sedam godina, kada je na Staroj planini pronađeno čak 70 polusmrznutih ilegalnih emigranata, koji su umalo stradali na putu do "obećanog" Zapada.

Poslednjih godina, organizatori ovakvih "putovanja" izbegavaju granični prelaz Gradina zbog sve efikasnijih kontrola, pa sada ljude radije švercuju preko Kosova i Makedonije.

(Telegraf.rs / G.B )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA