KONAČNO U BEOGRADU: Damien Jurado 8. juna u Rexu! (VIDEO)

Jedan od najvećih kantautora današnjice prvi koncert u Beogradu održaće u nedelju 8. juna u 20.00 časova u Kulturnom centru REX. Pretprodaja ulaznica po ceni od 1.500 dinara u toku je u prodavnici ploča Pinball Wizard Records

  • 1

Rokenrol pesnik, bluzer i folker, muzičar i slikar, genije i autsajder ili samo Demijan Džurado (Damien Jurado) svoj prvi koncert u Beogradu održaće u nedelju 8. juna u 20.00 časova u Kulturnom centru REX.

Pretprodaja ulaznica po ceni od 1.500 dinara u toku je u Pinball Wizard Records prodavnici (Makedonska 3o) i kafeu Šikarica (Skadarska 22), a organizator je Ivan Lončarević, autor radio emisije Pop depresija.

Džurado je tokom skoro dve decenije duge karijere objavio dvocifren broj albuma za prestižne kuće Sub Pop i Secretly Canadian, kao i nebrojeno singlova i EP-jeva. Njegova aktuelna ploča "Brothers and Sisters of the Eternal Son" raskošno je remek-delo vanvremenske lepote. "Metalni oblaci" nad Beogradom stižu krajem proleća - čudesni muzičar iz Sijetla dolazi nam u goste.

Njegovo stvaralaštvo do danas broji 11 dugosvirajućih albuma za dve prestižne diskografske kuće - Sub Pop i Secretly Canadian, kao i mnoštvo manjih i specijalizovanih izdanja. Prvi deo karijere obeležio je minimalistički, mračniji folk-rok pristup najbolje dočaran na albumu "Rehersals for Departure" (1999), sa eksperimentalnim ili električnim iskorakom na albumima "Ghost of David" (2000) i "I Break Chairs" (2001). Na raskrsnici između prvog i drugog dela karijere stoji njegov najličniji album "Caught In the Trees" (2008) inspirisan stvarnom životnom raskrsnicom na kojoj se našao posle razvoda.

Godine 2010. počeo je najkreativniji period njegovog stvaralaštva - saradnja s čarobnjakom Ričardom Sviftom na albumima "St. Bartlett" (2010), "Maraqopa" (2012), "Eternal Son" (2014). To nesvakidašnje prijateljstvo predstavlja ne samo vrhunac karijere Demijana Džurada, već otvara sasvim novu dimenziju u tumačenju pojmova kantautorski, folk ili psihodelično.

Aktuelno izdanje "Brothers and Sisters of the Eternal Son" je nastavak konceptualnog albuma "Maraqopa" (2012) o izmišljenom mestu u koje dolazi čovek koji je rešio da se distancira od društva i pronađe novi smisao svog postojanja.

Duhovno buđenje glavnog junaka fantastično je dočarano muzičkim buđenjem samog autora koji će ovoga puta, slobodnije nego ikad pre, uključiti sve svoje muzičke uticaje i favorite da oslika atmosferu tog onozemaljskog mesta - od latino džeza, afrobita, gospela i daba, preko Sun Ra i Koltrejna, Beach Boysa, Reja Konifa, Gordona Lajtfuta, pa sve do King Krimson i Kraftwerk.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA