EVROPSKA KOMISIJA: Suspendovati Južni tok!

- Južni tok nije u skladu sa Trećim energetskim paketom i sa evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržistu i javnim nabavkama - Sabine Berger, portparolka komesara za energetiku Gintera Etingera

  • 11

Evropska komisija odlučila je da radove na izgradnji Južnog toka na teritoriji EU treba suspendovati dok se ne revidiraju bilateralni ugovori.

To se odnosi na bilateralne ugovore koje je Rusija sklopila sa zemljama članicama, a Bugarska rizikuje tužbu ako se tome ne povinuje, izjavila je danas Sabine Berger, portparolka komesara za energetiku Gintera Etingera.

- Naš stav je jasan: Južni tok nije u skladu sa Trećim energetskim paketom i sa evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržistu i javnim nabavkama - rekla je Berger novinarima u Briselu.

Iz Komisije je najavljeno da je od Bugarske formalno zatražena informacija o početku radova na izgradnji gasovoda u Crnom moru, što je prvi korak ka podnošenju prijave Evropskom sudu u Strazburu.

Bugarska tvrdi da time ne narušava pravila EU, jer se radovi izvode u međunarodnim vodama, ali Komisija je zauzela suprotan stav.

- Svi infrastrukturni projekti i investicije moraju da budu u skladu sa zakonima - podvukla je Berger.

Ukoliko Evropski sud dobije tužbu i presudi u prilog Komisiji, Bugarska će morati da obustavi radove na izgradnji Južnog toka ili da se suoči sa teškim finansijskim kaznama.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk pozvao je danas Evropsku uniju da blokira projekat gasovoda Južni tok, uveravajući da je tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu siguran.

Zamenik šefa Gasproma Aleksandar Medvedev izjavio je danas na konferenciji za novinare u Moskvi da je ta kompanija u mogućnosti da izgradi gasovod bez finansijske podrške iz inostranstva.

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    3. jun 2014 | 16:50

    RUSI. ZAVRNITE VENTIL . DA VIDIMO DA LI ĆE ONDA BITI SVE U SKLADU SA PROPOZICIJAMA. SMEŠNI JACKO NE ZABORAVI DA JE I TURSKA VRLO ZAINTERESOVANA ZA RUSKI GAS KAO I DISTRIBUCIJU PREKO NJENE TERITORIJE.......

  • Љути Четник

    3. jun 2014 | 16:55

    Ako bre, Rusija već počela sa Kinom prodaju gasa, hahahaha

  • Goran

    3. jun 2014 | 19:56

    Pa sad kada su Ameri postavili svoje ljude u Ukrajinskim gasnim kompanijama,ne moze na drugu stranu treba oni da uzimaju profit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA