OBAMA PRIZNAJE: Oslobodio sam ozloglašene teroriste i doveo svet u opasnost (VIDEO)

Petorica talibana, koji su držani u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi, oslobođeni su u sklopu dogovora prema kom je u zamenu za njih oslobođen američki vojnik Bou Bergdal

  • 10

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, na konferenciji za štampu u palati Belvedere u Varšavi, Poljska, govorio je o svojoj odluci da oslobodi pet talibanskih terorista u zamenu za oslobađanje američkog vojnika.

Obama je priznao da je odluka bila rizična, budući da oslobađanje talibanskih ekstremista ujedno označava pretnju od njihovih ponovnih akcija.

Oslobađanje narednika Boa Bergdala deo je pregovora koji su uključivali oslobađanje pet avganistanskih pritvorenika koji su držani u zatvoru u američkoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, preneo je AP.

- Da li postoji mogućnost da se neki od njih vrate aktivnostima koje bi bile štetne za nas? Apsolutno - izjavio je Obama.

Iako nije reč o potpunom oslobađanju, već o razmeni, budući da će zatvorenici biti prebačeni u zatvor u Kataru, opasnost ipak postoji.

Neidentifikovani zvaničnik je, međutim, izjavio da su talibani već smešteni u stambenu jedinicu u Dohi, ali da neće biti tretirani kao zatvorenici i da stoga američkim zvaničnicima nije dozvoljeno da ih prate.

Mula Salem Kan, komandant talibana u Avganistanu, izjavio je da su se muškarci pridružili talibanima čim su stigli u Katar i da se već spremaju za bitku. Iako je dogovor bio da se o puštenim zarobljenicima posebno povede računa, Salem Kan je izjavio da talibane zapravo uopšte ne zanimaju američki uslovi.

Bergdal, zarobljen u Avganistanu od 30. juna 2009. godine, oslobođen je u subotu i nalazi se pod američkom zaštitom.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com; Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijević

    4. jun 2014 | 14:42

    Doveo svet u opasnost?! Izgleda da Obama pod tim "svet" misli na USA. Što seješ, to žanješ...

  • DD

    4. jun 2014 | 15:55

    TI SI NAJVEĆA SVETSKA OPASNOST. NE FOLIRAJ

  • besha

    4. jun 2014 | 14:18

    Ko je ovdje ozloglasen i ko je ovdje terorista....uhonja samo prica uprazni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA