AMERIČKA PODRŠKA: Obama se sastao sa novim ukrajinskim predsednikom (FOTO)

Američki predsednik rekao je posle razgovora sa Porošenkom da Ukrajina može da postane "živa, napredna demokratija ako bi međunarodna zajednica stajala iza nje"

  • 16

Predsednici SAD i Ukrajine, Barak Obama i Petro Porošenko, sastali su se danas u Varšavi, čime je američki predsednik pokazao podršku svoje zemlje ukrajinskim nastojanjima u određivanju svoje budućnosti.

Američki predsednik rekao je posle razgovora sa Porošenkom da Ukrajina može da postane "živa, napredna demokratija ako bi međunarodna zajednica stajala iza nje", prenela je agencija AP.

Američki predsednik obelodanio je da će SAD poslati Kijevu dodatnih pet miliona dolara pomoći u opremi.

Značajnije od same sume je priroda te pomoći, pošto je po prvi put navedeno da će američka pomoć uključivati oklope, noćne vizire i opremu za komunikaciju, što bi moglo direktno da pomogne vojsci Ukrajine u borbama sa proruskim snagama u zemlji.

Sve do sada, SAD je pružao pomoć koja se sastojala od odeće, hrane i slično.

Obama je rekao da je izbor Porošenka signal da Ukrajinci odbijaju nasilje i korupciju u korist demokratije.

- Ukrajinski narod napravio je mudar izbor nekoga ko će ih voditi kroz ovaj period. Duboko sam impresioniran njegovom vizijom, delimično zbog njegovog iskustva kao biznismena - rekao je Obama.

Susret Obame sa novoizabranim ukrajinskim predsednikom događa se u okviru evropske turneje američkog predsednika koja ima za cilj da ublaži bezbednosnu zabrinutost u istočnoj Evropi posle pripajanja Krima Rusiji i događaja koje je Vašington označio kao pokušaje da se destabilizuje Ukrajina.

Obama očekuje, kako je navela agencija AP, da će Porošenko moći da ujedini Ukrajinu i da je izvuče iz krize.

Obama je u utorak započeo evropsku turneju koja obuhvata posete Poljskoj, Belgiji i Francuskoj.

Američki predsednik doputovao je u Varšavu da bi prisustvovao obeležavanju 25. godišnjici od prvih demokratskih izbora u Poljskoj.

Očekuje se da Obama u današnjem govoru ukaže stanovništvu u Ukrajini na Poljsku kao primer demokratskog napretka.

Obama traži od ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna Porošenkov izbor, da ne podstiče podele u Ukrajini i da započne ponovnu izgradnju poverenja sa zapadnim zemljama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    4. jun 2014 | 12:44

    DEMONKRATIJA. SAD666. KRVAVE SUZE LIJU UKRAJINOM DJAVOLE. DOĆIĆE I TEBI KRAJ

  • DD

    4. jun 2014 | 13:10

    DVA BANDITA I LAŽOVA. JADNI UKRAJINCI.

  • Луди ђока?

    4. jun 2014 | 12:57

    Драги Украјинци сада се лепо обуците једите то што су вам послали Ваши "пријатељи" па ћете бити гумени и дебели као они. Ко сђаволом тикве сади о главу о главу ће му се олупати.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA