DA LI JE OVAJ ČOVEK U PRAVU? Nema posla, nacionalizam je sve jači, a prete nam i novi ratovi!

Poznati ekonomista Nurijel Rubini, koji je predvideo veliku ekonomsku krizu 2008. godine, strahuje da bi jačanje nacionalizma, kao direktne posledice "velike recesije", moglo dovesti do novih vojnih sukoba u svetu

  • 21

Tridesetih godina, posle velike depresije, došlo je do stvaranja autoritarnih režima u Evropi i Aziji, što je dovelo do Drugog svetskog rata. Tako se danas  javlja nacionalizam u ekonomiji čime se istorija ponavlja, tvrdi poznati ekonomista Nurijel Rubini u kolumni za "Project Syndicate".

Trgovinske barijere, imovinski protekcionizam, protivljenje stranom investicionom kapitalu, politike koje favorizuju domaće radnike i firme, anti-imigracione mere, kapitalizam države, i nacionalizam resursa, samo su različiti oblici nacionalizma u ekonomiji, smatra on.

Rubini, poznat kao Doktor Propast, piše da u političkoj sferi vidimo uspon populističkih, anti-globalističkih, anti-imigracionih i u nekim slučajevima otvoreno rasističkih i antisemitskih stranaka.

Protivljenje bilo kakvoj vrsti globalne organizacije i međunarodne saradnje rezultat je, kaže Rubini, anemičnog privrednog oporavka.

Rubini, koji je predvideo veliku recesiju koja je počela 2008. godine, piše da ona i dalje traje, uprkos ponekim usponima , a nacionalisti to vešto koriste da krivicu za ekonomsku malaksalost prebace na strance, bilo da se radi o uvozu stranih proizvoda ili prilivu stranih radnika.

Kada se ovom doda nejednakost u bogatstvu i prihodima u mnogim zemljama, nije nikakvo čudo što se raširio ekonomski princip "pobednik uzima sve" koji koristi samo elitama i menja politički sistem, piše Rubini.

Ova pojava, prema njegovim rečima, primećuje se i u razvijenim ekonomijama poput SAD, kao i u zemljama u tranziciji.

U SAD, kaže Doktor Prospast, imamo sistem legalizovane korupcije u kom velike korporacije daju neograničene svote novca izabranim zvaničnicima. Na tržištima u razvoju stvari su često još jednostavnije, gde lokalni oligarsi neometano dominiraju i ekonomijom i politikom.

Kao dokaz u prilog svojoj teoriji o usponu "novog nacionalizma" Rubini uzima rezultate nedavnih izbora za Evropski parlament, na kojima su posebno dobro prošle upravo ekstremno desničarske partije.

Širenje nacionalne mržnje i govor usmeren protiv EU u modi su u Francuskoj, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, a evroskeptični glasovi desnice su sve jači i u Italiji i Nemačkoj.

Ekstremna desnica u SAD oslikava se kroz jačanje "Tea Partyja" i sličnih radikalno desnih frakcija koje su gotovo potpuno preuzele Republikansku stranku, a koja ima većinu u zastupničkom domu kongresa.

Nacionalizam se, piše Rubini, ponovo pojavljuje i u Aziji, a posebno je vidljiv u politici novih lidera Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Tajlanda, Malezije i Indonezije. Pri tome, nestabilnost geopolitičke situacije na Bliskom istoku ne treba uopšte posebno naglašavati.

Zbog svega navedenog Rubini strahuje da bi jačanje nacionalizma, kao direktne posledice "velike recesije", moglo dovesti do novih vojnih sukoba u svetu.

Zbog štete koju je izazvala "velika recesija", najrazvijenije svetske ekonomije osuđene su na stagnaciju, a tržišta u razvoju suočena su s izazovom stvaranja privrednog rasta. Ovo je idealno tlo za cvetanje ekonomskog i političkog nacionalizma, zaključuje ovaj nobelovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salle dipl.ecc

    5. jun 2014 | 21:43

    Ovaj covek je prepametan. U pravu je za sve... Srbija na tom putu se sigurno nece snaci, bicemo sve siromasniji, demografska slika ce se znatno promeniti, neki delovi zemlje ce biti zaboravljeni... Nasi politicari su lazne patriote.

  • Dag

    5. jun 2014 | 22:35

    Da je novo,nama nije,kriza traje,vec dve - decenije...

  • Dado

    5. jun 2014 | 22:10

    Jeste samo zasto je i ko je doveo do takvog globalnog problema na svijetu.Drzava iz koje ovaj covijek potice.Sve pa i ova njegova izjava ima veliku politicku pozadinu.Tako da ja njima nista nevjerujem.Posijali ste sad to treba i da pozanjete gospodo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA