Svaka druga platna kartica skuplja prašinu!

 
  • 4

Na kraju prvog kvartala 2014. godine u Srbiji je izdato šest miliona kartica, međutim, svega 48 odsto kartica je aktivno

Predsednik Grupacije za razvoj platnih kartica Privredne komore Srbije Obrad Sikimić je na otvaranju savetovanja o platnim karticama, rekao je da zabrinjava povećanje docnje po osnovu korišćenja kreditnih kartica koje je krajem aprila 2014. iznosilo 14,6 odsto, na kraju 2013. 14 odsto, a na kraju 2012. 12,1 odsto.

Prema njegovim rečima, zabeležen je trend smanjenja broja kreditnih kartica, započetk krajem 2008. godine, kao i smanjenje transakacija i prometa kreditnim karticama.

Potpredsednik PKS Slobodan Samadržić je naveo da je korišćenje platnih kartica važno u cilju smanjenja gotovog novca u opticaju, legalizacije novčanih tokova i suzbijanja sive ekonomije. Samardžić je podsetio da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o platnim uslugama, kojim je regulisano i poslovanje platnim karticama. Prema njegovom mišljenju, posebno je bitno da taj Zakon obezbedi efikasnost platnog prometa, kao i da stvori pretpostavke za efikasno uključivanje našeg platnog sistema u jedinstveni evropski platni sistem, ulaskom Srbije u EU.

Takođe, prevare sa platnim karticama postaju sve sofisticiranije i pomeraju se ka internet trgovini, dodao je Sikimić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mira

    6. jun 2014 | 15:49

    Pa vala,dosta su krali. ovako ja lepo uđem u banku,uzmen CELU platu a oni nek se slikaju. Tako će u jednom trenutku da ostanu bez obrtnih sredstava. Baš mi ih je žao!!

  • Ssasa

    6. jun 2014 | 15:11

    Kad nema čime da se napune!

  • NS

    6. jun 2014 | 17:11

    Deru i kupce i prodavce. Ja to go.no nisam ni uzimao. To je samo sa ove neradnike iz drustvenih firmi sa velikom platom koji sve pare drze u banku jer ih stra od samih sebe da ne potrose koji dinar vise, a zeljni su za sve pa onda za svaki dinar trce da provuku. Uklapa se posto nam je pola drzave na budzetu, zato se i koristi svaka druga kartica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA