NIŠTA SE NIJE PROMENILO: Roditelji srpskih đaka i dalje finansiraju hrvatske tajkune!

Ni nakon pisanja Telegrafa o tome kako neprikosnoveni primat u distribuiranju školskih udžbenika na srpskom obrazovnom tržištu teškom 90 miliona evra drže hrvatski tajkuni, ništa se nije promenilo

  • 19

Nakon što su se pojavili navodi kako učenici od prvog do trećeg razreda osnovnih škola neće dobiti besplatne udžbenike već samo radne sveske, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja demantovalo je ovu vest.

U saopštenju Ministarstva, između ostalog, naglašeno je ne samo da će svim učenicima od prvog do četvrtog razreda biti obezbeđeni besplatni udžbenici i radne sveske (za srpski jezik, matematiku i svet oko nas, odnosno prirodu i društvo), već i da će biti izvršen i dokup oko osam odsto pohabanih udžbenika.

- Izbor udžbenika će ostati isti kao prošle školske 2013/14. godine, usled nedovoljnih sredstava za ponovni odabir udžbenika i kupovinu potpuno novih udžbenika za sva četiri razreda - navodi se u saopštenju.

Ekipa Telegrafa došla je do podatka da neprikosnoveni primat u distribuiranju školskih udžbenika na srpskom obrazovnom tržištu teškom 90 miliona evra drže hrvatski tajkuni Ante Žužul, osvedočeni pristalica HDZ-a ("BIGZ školstvo"), njegov "kolega" hrvatski biznismen Daniel Žderić ("Novi logos") i slovenački preduzetnik Rok Kvaternik ("Klett").

Pomenuti vlasnici izdavačkih kuća od prodaje školskih udžbenika samo đacima od petog do osmog razreda zarade oko 36 miliona evra, a pritom ništa ne ulažu u zemlju koja ih hrani. Ne samo da zapošljavaju minimalan broj radnika (za minimalne lične dohotke), već i udžbenike koje ovde distribuiraju štampaju u hrvatskim štamparijama, čime dodatno oštećuju srpsku privredu, otkriva za Telegraf dobro obavešteni izvor, koji je želeo da ostane anoniman.

Ovim tvrdnjama Telegrafov izvor dodao je i da udžbenike koje ova kuća plasira na tržište pišu hrvatski stručnjaci umesto srpskih, kao i da se knjige štampaju u hrvatskim štamparijama.

- Tako novac ide hrvatskim štamparijama, dok se naše zbog "nedostatka adekvatnog posla" mahom gase. I tu se priča ne završava. Da sve bude daleko dramatičnije, i same udžbenike za srpske školarce pišu niko drugi do hrvatski stručnjaci, pošto valjda nemamo dovoljno svojih - kategoričan je Telegrafov izvor, koji dodaje da je sve pomenute podatke veoma lako proveriti na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre.

Ovakve navode su, međutim, demantovali iz izdavačke kuće "BIGZ školstvo", a iz Ministarstva prosvete. Sažeto nam je objašnjeno da "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" ne drži primat na ovdašnjem obrazovnom tržištu, kao i da navodi kako se udžbenici za srpske školarce štampaju u Hrvatskoj nisu tačni.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdan

    6. jun 2014 | 22:14

    Sramota...tuga i žalost...Vućiću ućini nešto! Koga treba smeniti i u zatvor strpati za ovo?

  • RR

    6. jun 2014 | 23:16

    Niko nista ne menja, pocevsi od nas samih.

  • Ex sns

    6. jun 2014 | 23:45

    Neverovatno.Sramota, jednostavno ne mogu da verujem.E moji radikali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA