Koncert na orguljama i baroknoj violini, retke kompozicije na repertoaru

Lana Jelenković i Danilo Novaković započeli su saradnju 2012. godine, a sutra uveče će na baroknoj violini i na orguljama, u Crkvi Svetog Antuna na Crvenom krstu, svirati retko izvođene kompozicije iz dela renesanse i ranog baroka

  • 0

Retko izvođene kompozicije Bibera, Palestrine, Pahelbela, Baha, Mateisa i Hendla, sutra uveče izvešće Danilo Novaković na baroknoj violini i Lana Jelenković na orguljama u Crkvi Svetog Antuna na Crvenom krstu sa početkom u 20 časova. Ulaz na koncert je slobodan.

Kao duo, Lana Jelenković i Danilo Novaković započeli su saradnju 2012. godine. Školovali su se u inostranstvu upravo za interpretaciju stare muzike: Danilo je studirao baroknu violinu u Holandiji, a Lana orgulje i čembalo na odseku za staru muziku u Nemačkoj.

Specifičnost ovih instrumenata, široki spektar njihovih koloritnih, akustičkih i dinamičkih kvaliteta, navodi duo da produbi svoja interesovanja za svetsku muzičku baštinu i izvodi dela koja su nedovoljno poznata muzičkoj sceni – dela renesanse i ranog baroka, ali i kompozitora 20. veka.

Sa takvom muzičkom idejom, Danilo Novaković i Lana Jelenković imali su uspešnu premijeru na festivalu “Portoheli” u Grčkoj, a zatim su usledili i njihovi koncerti u Nirnbergu i Vircburgu, Nemačkoj. Prošle subote, u subotičkoj Katedrali, održali su koncert na čuvenim Angsterovim orguljama, koje je ova mađarska firma izgradila 1897. godine. Program koncerata nastavljaju ove nedelje, koncertom u Crkvi Svetog Antuna.

- Na ovim koncertima violina je naglašena kao instrument, koji u izvođenju orguljske literature daje novu muzičku dimenziju. Upravo ove orgulje u Crkvi Svetog Antuna imaju lepo intonirane gudačke registre kao što su Gamba i Salicional, koji će biti kombinovani sa baroknom violinom u kompozicijama Bibera i Palestrine – kaže Lana Jelenković i dodaje da kod nas postoji publika koja rado sluša ovakvu vrstu muzike, što dokazuju uvek prepune sale na festivalima čembala i orgulja u Beogradu.

Barokna violina razlikuje se od moderne. Drugačijeg je zvuka, ima crevne žice, drugačiju menzuru i vrat, lakša je i štimuje se niže od moderne violine. Gudački registri na orguljama, kao što su Viola, Violina, Viola da Gamba, Salicional, Violon, predstavljaju najlepše solističke boje na orguljama, a svoj procvat u gradnji i intoniranju svirala doživljavaju u doba baroka i romantizma.

Pokrovitelj ovog ciklusa koncerata je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA