Hrvatska ne da Crnoj Gori da sprovede struju kroz njene vode

Hrvatska se načelno ne protivi polaganju podmorskih električnih vodova kroz njen deo epikontinentalnog pojasa, ali predložena trasa polaganja podmorskih električnih vodova se ne može odobriti dok nisu poznate buduće granice koncesijskih područja

  • 18

Hrvatsko Ministarstvo privrede stavilo je do znanja zvaničnoj Podgorici da predložena trasa za realizaciju projekta povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim električnim kablom neće biti odobrena, jer prolazi kroz hrvatski deo Jadrana na kojem će biti vršena istraživanja nafte i gasa.

Hrvatska se načelno ne protivi polaganju podmorskih električnih vodova kroz njen deo epikontinentalnog pojasa, ali predložena trasa polaganja podmorskih električnih vodova se ne može odobriti dok nisu poznate buduće granice koncesijskih područja za eksploataciju ugljovodonika u njenom epikontinentalnom pojasu, stav je hrvatskog Ministarstva privrede, pišu podgoričke Vikend novine.

Epikontinentalni pojas država koje imaju izlaz na more obuhvata onaj deo morskog dna u kome obalna država ima ekskluzivno pravo iskorišćavanja i istraživanja prirodnog bogatstva.

Iz hrvatskog Ministarstva privrede su, kako prenosi portal Cdm.me, poručili da su više puta predložili predstavnicima italijanske kompanije "Terna" da trasa polaganja podmorskog kabla može ići obodom prostora "Južni Jadran" na kome će se vršiti istraživanja ugljovodonika, i da u tom slučaju odobrenje Hrvatske nije potrebno.

Predstavnici "Terne", crnogorske vlade i preduzeća Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su sporazum o uspostavljanju podmorske energetske interkonekcije između Crne Gore i Italije u novembru 2010. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najprovokator

    7. jun 2014 | 15:59

    A šta je za očekivati...

  • Boban

    7. jun 2014 | 16:16

    A sta su djetici ocekivali od hrvata ?

  • bih

    7. jun 2014 | 16:16

    Pa oni bi da postave kabal baš tamo gde treba da se vadi nafta i hrvatska bogati e svašta!Inače Italija ima više od 120 platforme u Jadranu a hrvatska samo 2 pa se može jasno utvrditi koliko tu bogastvo leži!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA