FINCI: Gavrilo Princip je terorista, priznao je to na suđenju

- Gavrilo Princip je sam na suđenju rekao da je terorista, te da ga je jako grizla savest, ne zato što je ubio Ferdinanda već zato što je ubio njegovu ženu Sofiju - rekao je Jakob Finci na sednici Asocijacije nezavisnih intelektualaca u Sarajevu

  • 88

Redovna sednica Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Između ideologije i naučno utemeljene interpretacije Sarajevskog atentata 1914. godine", održana je danas u Sarajevu.

Razgovaralo se o Sarajevskom atentatu, za koji mnogi navode da je bio povod za izbijanje Prvog svetskog rata.  Gavrilo Princip, član tajne organizacije "Mlada Bosna", izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914. godine u centru Sarajeva.

Atentat je Austrougarskoj, uz podršku carske Nemačke, poslužio kao izgovor za napad na Srbiju što je rezultovalo uključivanje složenih mehanizama savezništva, što je dovelo do Prvog svetskog rata, tada nazvanog Veliki rat.

Predsednik "Kruga 99" Adil Kulenović je rekao da je izuzetno važno da se u pristupu onoga što sam događaj jeste priđe sa naučnom dokumentacijom jer svaka ideologizacija može dovesti samo do negativnih posledica.

- Sarajevo može sutra napraviti spomenik i Principu i Ferdinandu, na način da to predstavlja novu kulturu u kojoj se prema istorijskim činjenicama govori samo sa istorijskog aspekta - dodao je Kulenović

Jakob Finci je rekao kako atentat na Franca Ferdinanda očito nije mogao da rezultira onim za što se borila "Mlada Bosna".

- Gavrilo Princip je sam na suđenju rekao da je terorista, te da ga je jako grizla savest, ne zato što je ubio Ferdinanda već zato što je ubio njegovu ženu Sofiju - kazao je Finci.

(Telegraf.rs / Dnevni avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    8. jun 2014 | 13:49

    Pa ako je on terorista braneci svoju zemlju od okupatora, sta je onda austo ugarska bila, ko su ovi idioti, zar oni covjevanstvo smatraju tako nisko, grijese i te kako. Jos uvijek nas ima mnogo koji zdravo rasudjujemo.

  • zoki

    8. jun 2014 | 14:14

    Ovako govori čovek kojem je sva porodica stradala zbog fašizma,pa i on sam kao dete!Mlada Bosna je ostvarila svoj največi cilj-oslobođenje od okupatora,istina plačena je užasno visoka cena,ali da nije bilo hrabrosti te dece to se ne bi dogodilo!Atentat na okupatora nikako ne može biti terorizam,samo patriotizam,ma kako to neko htio nazvati radi političkih potreba..Princip je ostavio neizbrisiv trag kroz istoriju mnogih generacija,a kao visoko moralan čin je žaljenje zbog ubisva Sofije,što je kolateralna šteta ,jer je metak bio namjenjen Poćjorerku.Gos.Finci govori uvjek samo ono što trenutno odgovara sarajevskoj čaršiji,i to je radio svih ovih proteklih godina,često zaboravljajući kroz kakve golgote su u prošlom vijeku prošli Jevreji i Srbi u "multinaconalnom i multikulturalnom"Sarajevu i BiH.Nikada i nikome nije uspjelo falisfikovati istoriju,pa neće ni Finciju,a ni sarajevskoj čaršiji i njihovoj mahalskoj i dodvoričkoj politici..Neka im je na čast i obraz!

  • русиа

    8. jun 2014 | 14:20

    Принцип је херој !!!! Ви белосветски олоши

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA