PAKISTAN: U napadu na aerodrom 26 mrtvih, talibani najavili osvetu (FOTO)

Vojska je saopštila da među ubijenima ima 10 napadača i četiri radnika na aerodromu, pošto su malo pre ponoći pripadnici talibana opremljeni samoubilačkim prslucima, bombama i raketnim bacačima upali na stari terminal aerodroma koji se koristi za čarter letove

  • 2

Teško naoružana grupa napala je stari terminal međunarodnog aerodroma Džinah u Karačiju, u Pakistanu, a odgovornost za napad u kome je tokom noći ubijeno najmanje 26 ljudi, preuzeli su pakistanski talibani.

Njihov motiv bila je osveta za lidera Hakimulaha Mehsuda koji je ubijen u napadu američke bespilotne letilice u novembru prošle godine.

Pakistanske snage bezbednosti saopštile su da su "očistili aerodrom u Karačiju od ekstremista posle skoro 12 sati od početka opsade, potvrdio je zvaničnik paravojnih Randžers snaga.

Napad je završen i mi smo očistili područje od svi ekstremista i predaćemo aerodrom u Civilnim vazduhoplovnim vlastima u 12.00 časova po lokalnom vremenu - rekao je portparol Rendžers-a Sibtain Rizvi, pošto je aerodrom bio zatvoren od ponoći.

Ekstremisti su upali na najveći aerodrom u nedelju i najmanje 26 ljudi je ubijeno tokom oružanog sukoba koji je trajao do zore na Međunarodnom aerodromu Džinah u Karačiju u glavnom pakistanskom komercijalnom centru od 18 miliona ljudi.

Vojska je saopštila da među ubijenima ima 10 napadača i četiri radnika na aerodromu, pošto su malo pre ponoći pripadnici talibana opremljenim samoubilačkim prslucima, bombama i raketnim bacačima upali na stari terminal aerodroma koji se koristi za čarter letove.

- Mi smo izvršili napad na aerodrom Karači kao osvetu za smrt Hakimulaha Mehsuda - potvrdio je portparol Tehrik-e-Taliban Pakistan, TTP, Šahidulah Šahid za agenciju AFP pošto su odbacili ponudu pakistanske vlade za mirovne pregovora "kao oruđe rata" i najavio nove napade u budućnosti.

Prema njegovim rečima, Islamabad koriste mirovne pregovore kao sredstvo rata da bi pobili na stotine nevinih žena i dece.

- Ovo je naš prvi napad kao osveta za smrt Hakimulaha Mehsuda. Mi tek treba da se osvetimo za smrt na stotina nevinih plemenskih žena i dece u vazdušnim udarima Pakistana. To je samo početak, mi smo se osvetili za jednog, a moramo da se osvetimo za stotine - naveo je portparol TTP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    9. jun 2014 | 11:27

    AMERIČKI SERVIS

  • Алекса

    9. jun 2014 | 11:09

    Само да питам да ли су талибани припадници највелинчанственије вере на свету, или су шиије?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA