OBOGATIĆEMO SE: Kopajući šumadijski auto-put geolozi otkrili zlato? (FOTO)

Luk na kome se nalaze planine Rudnik, Borač i Kotlenik deo je velikog vulkanskog prostora koji je samo u jednom delu istražen. Sad se tu gradi šumadijski auto-put i otkrića prilikom probijanja trase ukazuju na značajna ležišta plemenitog metala

  • 29

Geolozi se nadaju da će izgradnja Koridora 11 pokrenuti i rudarstvo, jer je probijanje trase dovelo do izuzetnih otkrića.

Naime, luk na kome se nalaze planine Rudnik, Borač i Kotlenik, deo je velikog vulkanskog prostora koji je samo u jednom delu istražen. Sada se tu gradi šumadijski auto-put i otkrića prilikom probijanja trase ukazuju na značajna ležišta.

- Imamo indicija da će podzemni kopovi moći da se prave u neposrednoj blizini auto-puta. Ekipe Geološkog zavoda naišle su na stare rudarske potkope u čijim stenama su pronađeni antimon, živa i zlato. Reč je o jedinstvenom prostoru za nove rudnike, samo da neko bude zaintersovann da ih eksploatiše - kaže Predrag Mijatović, jedan od vodećih geologa Geološkog zavoda Srbije za "Novosti".

Inače, geolozi kažu da ležimo na rudnom bogatstvu koje ne eksploatišemo, jer je u Srbiji veliki broj rudnika zatvoren ili zaboravljen.

- U vreme komunističke megalomanije manji rudnici su zatvarani jer se smatralo da treba stvarati samo ogromne rudarske kombinate. Na primer, u vreme kad su Bor i Majdanpek proizvodili enormne količine rude za naše uslove, "Geozavod" je istražio i overio rezerve u rudniku bakra Čadinje kod Prijepolja. Nikad nije došlo do eksploatacije, jer se u to vreme o njemu govorilo kao o malom rudniku. A on može direktno da zaposli 100 do 150 ljudi. Sa pratećim službama broj se penje na 500 zaposlenih. Kad se dodaju gradske i uslužne firme, od rudnika te veličine živelo bi oko 2.000 ljudi. Sami procenite da li je bilo pametno odricati se "malih" rudnika - kaže Mijatović.

Ni promene društvenog sistema koje su favorizovale privatno vlasništvo i inicijativu nisu donele očekivane rezultate. Mnoge firme došle su lako do rudnika u čiju eksploataciju ne ulažu ni dinar, kao da čekaju da preprodaju bogatsvo koje su jeftino stekli.

Geolozima nije nikad bilo jasno ni zašto se Srbija odrekla ležišta rude gvožđa Rudna glava i Crnajka u blizini Majdanpeka.

- Reč je o prostoru na kome se nalazi najstariji rudnik na svetu. Do početka šezdestih ovo ležište je bilo u eksploataciji, a onda je rudnik zatvoren iako nije bio iscrpljen. Štaviše, velike su šanse da je rude mnogo više nego što se pretpostavljalo da je ostalo u ležištu. A rudu gvožđa neprestano uvozimo. Neverovatno je da duže od 100 godina ne radi Kučajna, stari rudnik olovo-cinka sa dosta srebra. Pre 60 godina zatvoreni su rudnici olovo-cinka i žive na Avali. Nikada nije rečeno zašto - nabraja Mijatović.

Međutim, nisu samo rudnici metala ostali u zapećku. Ništa bolje nisu prošli ni kopovi kvalitetnih vrsta uglja širom Srbije: rudnici uglja Stamnica i Kladurovo, rudnik Poljana pored Požarevca, Jerma kraj Pirota. Neobjašnjivo je zatvoren i zaboravljen i rudnik kvalitetnog uglja Jankova klisura u Toplici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Idi begaj

    9. jun 2014 | 12:25

    Sve mi imamo i sve mi možemo,ali smo i dalje slepci i poklonicemo to nekom za dž i možda mu još i platimo što smo mu nametnuli prirodno bogastvo.

  • Srbin

    9. jun 2014 | 12:06

    Eto amerike

  • Shock

    9. jun 2014 | 12:17

    Nisam razumeo koji to mi cemo se obogatiti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA