Nestle investirala 1,2 miliona evra u prečišćavanje voda!

  • 4

Na svečanoj ceremoniji u Surčinu, kompanija Nestle Adriatic otvorila je pogon za prečišćavanje tehnoloških i sanitarnih otpadnih voda.

Ovom događaju su prisustvovali predstavnici medija, brojni zvaničnici među kojima i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Švajcarske Žan Daniel Ruh, Sofia Samiha, ispred ambasade Grčke, kao i predsednica opštine Surčin, Vesna Šalović.

- Ako se trendovi potrošnje vode i rasta stanovništva nastave, procenjuje se da će se trećina ljudske populacije suočiti sa nestašicom vode već 2025. godine. Takođe, ako u obzir uzmemo i to da je ljudima za lične potrebe, neophodno tek 1,5 procenata ukupne svetske potrošnje vode, dok industrija koristi skoro 70 procenata, vrlo je važno za sve nas da prehrambena industrija i poljoprivredni proizvođači učestvuju u razvijanju održivog upravljanja sistemima za vodosnabdevanje i odvođenje otpadnih voda - izjavila je Snežana Bogosavljević - Bošković.

Ansgar Borneman, generalni direktor kompanije Nestle Adriatic istakao je da je kompanija Nestle u fabriku u Surčinu investirala blizu 1,2 miliona evra kako bi se izgradio pogon za prečišćavanje otpadnih voda.

- Trenutni maksimalni kapacitet iznosi 160 kubnih metara dnevno, što omogućava da se nakon proizvodnog procesa u prirodu vraća čista voda - izjavio je Borneman.

Od 2012. godine, potrošnja vode u Surčinu smanjena je za više od 60 odsto, što čini uštedu od 35.000 kubnih metara, čemu je ekvivalent 14 olimpijskih bazena ili više od 1.700 cisterni vode! Tokom protekle dve godine, uloženo je i 300.000 evra u prečišćavanje vode u Nestle fabrici sladoleda u Staroj Pazovi.

Nakon zvaničnog programa otvaranja pogona za prečišćavanje vode, organizovana je poseta najnovijem pogonu za pravljenje THOMY majoneza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leonida

    11. jun 2014 | 16:35

    Ne znam dal je nekom poznato al Nestle najvecu dobit ostvaruje od vode

  • Weki

    11. jun 2014 | 17:25

    E qukala nam majka. Jedan od vodecih proizvodjaca GMO nam csiti vode. Kuku lele !!!

  • Radex

    11. jun 2014 | 20:13

    Nest(a)le je realnije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA