NIŠTA BEZ VEZE: Mladima u Srbiji roditelji nalaze posao!

Istraživanje koje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, ispitivalo je u kom procentu mladi samosatalno, a u kom uz pomoć roditelja traže posao

  • 8

U Srbiji roditelji intenzivno pomažu deci u pronalasku posla u 65 odsto slučajeva.

Na Kosovu je taj procenat 60, u Bosni 40, a otprilike svakoj drugoj mladoj osobi od pomoći u zaposlenju su roditelji u Makedoniji, Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj i Izraelu, pokazuju rezultati uporedne analize stručnjaka londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE). Stručnjaci preciziraju da svakoj drugoj mladoj osobi u Crnoj Gori roditelji intenzivno pomažu u pronalasku zaposlenja.

Istraživanje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, a analitičari procenjuju da su ključni razlozi za taj trend finansijske poteškoće poslodavaca, ali i nedostatak motivacije i određenih veština kod mladih.

Tek tri odsto maturanata u Hrvatskoj samostalno traži posao - u 70 odsto slučajeva snažnu podršku daju im roditelji, a u čak 85 odsto roditelji to čine "jako" i "veoma jako". Hrvatska se zbog tog podatka svrstala na prvo mesto lestvice porodične pomoći.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesla

    11. jun 2014 | 18:55

    E zato nam je ovako kako jeste! Svi koji su užasno loši u školi s tatini i mamini su na najboljim mestima su a odlikasi sede godinama kući! Korupcija cveta ološ puni džepove.......

  • Nemam

    11. jun 2014 | 19:15

    To sto neko ima bolje ocene ne znaci da ima vece pravo na posao.

  • MRZ

    11. jun 2014 | 21:06

    Na zalost, cesto su upravo oni koji su skolu zavrsili sa odlicnim prosekom, totalno nesposobni za posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA