IRAČANI TRAŽE AMERIČKU VOJSKU: Želimo vazdušne napade, ekstremisti su se oteli kontroli (VIDEO)

Sunitski pobunjenici ISIL-a (Islamska država Iraka i Levanta), koji su se odvojili od Al Kaide, pregazili su u sredu Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, i približili se naftnoj rafineriji Baiji, najvećoj u zemlji, a mnogi strahuju da je sledeći na redu Bagdad

  • 31

Irački premijer Nuri el Maliki tajno je zatražio od američke administracije predsednika Baraka Obame da razmotri mogućnost vazdušnih udara na područja pod kontrolom ekstremista nakon što je pretnja koju predstavljaju sunitski islamisti prošlog meseca naglo porasla, izveštava u sredu list "Njujork Tajms" pozivajući se na američke i iračke izvore.

List citira američke stučnjake koji su posetili Bagdad početkom godine i koji su potvrdili da im je bilo rečeno kako se irački čelnici nadaju da se može upotrebiti američka vazdušna sila da bi se napala područja u kojima u unutrašnjosti Iraka borave i obučavaju se militantni islamisti, i da bi se te pomoglo iračkim snagama da zaustave njihov ulazak u zemlju iz Sirije.

"Vol Strit Žurnal" u sredu je citirao visoke američke službenike koji su kazali da je Irak signalizirao da će da dopusti američke vazdušne udare na ciljeve militantnih pripadnika Al Kaide u Iraku bespilotnim letelicama ili avionima sa ljudskom posadom.

Portparol nacionalnog veća sigurnosti Bele kuće, Bernadet Mijen, je to u sredu i potvrdila kazavši da "ne nameravamo da ulazimo u detalje naših diplomatskih razgovora, ali iračka vlada je jasno dala do znanja da će pozdraviti našu podršku" protiv militanata.

Sunitski pobunjenici ISIL-a (Islamska država Iraka i Levanta), koji su se odvojili od Al Kaide, pregazili su u sredu Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, i približili se naftnoj rafineriji Baiji, najvećoj u zemlji, a mnogi strahuju da je sledeći na redu Bagdad. Militanti ISIL pre toga su u utorak zauzeli Mosul, napredujući prema ostvarenju svojeg cilja uspostave sunitskog kalifata.

U međuvremenu, SAD su u sredu su izrazile podršku iračkim čelnicima suočenima s ofanzivom širokih razmera koju na severu zemlje vode protiv ekstremističke grupe ISIL, javljaju agencije.

- SAD će podržati iračke čelnike dok rade na nacionalnom jedinstvu potrebnom da bi pobedili ekstremističku grupu ISIL - rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Bela kuća u sredu je dala na znanje da namerava da pomogne iračkim vojnim snagama, a službeni Bagdad ranije je objavio da je za pomoć zainteresovan, odnosno za napade bespilotnim letelicama ili bombardovanja jer će se na taj način, kako smatra, pomoći i iračkim snagama u nastojanju da odlučno uzvrate ekstremistima.

Zasad Bagdad nije službeno formulisao zahtev za američku pomoć, rekao je visoki službenik američkog ministarstva obrane koji je želeo da ostane anoniman. Ipak, Bela kuća smatra da vazdušni vojni napadi zasad nisu opcija i razmatra se šta bi moglo efikasnije da pomogne iračkoj vladi u borbi protiv pobunjenika koje je na pojačane napade osobito podstaknuo građanski rat u susednoj Siriji.

SAD ni u kojem slučaju "ne razmatra" mogućnost slanja vojnih snaga u Irak, naročito nakon odlaska iz te zemlje 31. decembra 2011. i poslednjeg američkog vojnika, a nakon osmogodišnjeg vrlo napornog vojnog angažmana, rekla je američka glasnogovornica Džen Psaki.

Neimenovani službenik administracije predsednika Baraka Obame nije želeo da iznese pojedinosti o tomu šta SAD nameravaju da učine kako bi pomogle Iraku. Kazao je samo da se "razmatra niz zahteva".

U utorak su islamistički pobunjenici, isključeni iz Al Kaidine mreže jer su ocenjeni preradikalnima, zauzeli drugi po veličini irački grad Mosul, pokrajinu Ninive i delove dveju susednih pokrajina Kirkuk i Salahedin u kojima živi većinsko sunitsko stanovništvo.

U sredu su zauzeli Tikrit, od Bagdada udaljen oko 160 kilometara i napreduju prema glavnom gradu. Pokušali su da zauzmu i Samaru koja je od Bagdada udaljena stotinak kilometara, ali im to nije uspelo.

SAD istovremeno pozvale na hitno oslobađanje pedesetak turskih državljana koje islamisti drže kao taoce u turskom konzulatu u Mosulu, kazao je potpredsednik Džo Bajden nakon telefonskog razgovora sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Potpredsednik je istaknuo da SAD osuđuju akcije ISIL-a pozivajući na hitno puštanje i potpunu sigurnost osoblja i turskih porodica - navela je Bela kuća u saopštenju.

Američki potpredsednik u razgovoru s turskim premijerom dao je do znanja da su SAD spremne da podrže akcije Turske kojima bi se omogućio povratak turskih građana i da ostaju u kontaktu sa turskom i iračkom vladom kako bi se pronašlo rešenje situacije u Iraku.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun zatražio je u sredu trenutno i bezuslovno oslobađanje pedesetak turskih državljana koji su zatočeni kao taoci u konzulatu u iračkom radu Mosulu koji je u utorak pao u ruke ultraekstremnih islamista.

Ban je oštro osudio uzimanje talaca u konzulatu. Generalni sekretar takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da "uputi poruku u kojoj se potvrđuje da su teroristički akti neprihvatljivi i da njihovi autori moraju da polože račune". Turska je u sredu izvestila svoje saveznike u NATO-u o situaciji u vezi s otmičarima.

Džihadistički borci ISIL, koji od utorka vode ofenzivu u Iraku, uzeli su u sredu u turskom konzulatu u Mosulu 49 turskih državljana za taoce, kao i samog konzula i njegove diplomatske saradnike, vojnike sigurnosti i troje dece, kazao je za agenciju Frans Pres jedan turski službenik.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu zapretio je "najoštrijim represalijama" islamističkim borcima u slučaju pretnje taocima.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ★Južna★Bačka★

    12. jun 2014 | 13:36

    Sada postaje jasno zašto je Sadam onako postupao kroz istoriju. Sada horde protiv kojih se borio i držao pod kontrolom nadiru...

  • Александар Џунић

    12. jun 2014 | 17:55

    Тамо где уђе демократија - ушла је...

  • DD

    12. jun 2014 | 14:15

    Lopovska posla. SAD666 . IRAK IMA PODRŠKU A ASAD NEMA. PROTIV ISTIH. E AMERI. SMEŠNI STE I PROZIRNI U SVOJIM LAŽIMA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA