PONAVLJA SE SLUČAJ MALE ANASTASIJE: Dete mora na pregled, RFZO odbija da ga pošalje! (FOTO)

Nakon što je Anastasija Trajković zbog zakasnele reakcije RFZO izgubila bitku sa životom, ništa se u srpskoj birokratiji nije promenilo. Deca i dalje umiru dok čekaju da im "dželat" u vidu raznih komisija da još jednu šansu za život. Ne dozvolimo da se to desi sa šestogodišnjim Aleksandrom Jovanovićem, koji se zbog teškog deformiteta kičme kreće maltene klečeći, a sve teže i sedi

  • 22

DOKLE ĆE NAM DECA UMIRATI ZBOG BIROKRATIJE? Nakon što je mala Anastasija Trajković zbog zakasnele reakcije RFZO izgubila bitku sa životom (a ona svakako nije jedino dete u Srbiji koje je zatekla ova sudbina), ništa se u našoj birokratiji nije promenilo! Deca i dalje umiru dok čekaju da im "dželat" u vidu raznih komisija da još jednu šansu za život.

Aleksandar Jovanović šestogodišnji je dečak iz Kragujevca koji boluje od progresivne kifloskolioze i neophodna mu je operacija kičme. On ima ogromnu "krivinu" na leđima i njegov život već je otežan jer je sve češće primoran da se kreće maltene klečeći, a sve teže i sedi.

Međutim, ovo nije dovoljan razlog za RFZO da ga uputi na lečenje u Švajcarsku, iako je konzilijum lekara sa Instituta za ortopedsko-hirurske bolesti "Banjica" zaključio da je pacijenta potrebno uputiti na konsultativni pregled u bolnicu u Cirihu.

Njegova majka Sanja kaže da komisija RFZO već nekoliko puta odbija da Aleksandra o trošku države uputi na lečenje u inostranstvo.

- Drugostepena komisija RFZO je ponovo odbila da pošalje Aleksandra na lečenje u inostranstvo. Odbili su ga dva puta prošle godine i jednom ove, iako je lekarski konzilijum na Banjici, koji čine doktori, eksperti, sa ozbiljnim činovima u medicinskoj nauci, dao mišljenje da Sašu treba poslati u Švajcarsku na pregled, jer srpski lekari su iscrpli svoja znanja i mogućnosti - priča Sanja.

Kao razloge odbijanja komisija RFZO je porodici navela "da je glavna bolest koja uzrokuje deformitet Aleksandrove kičme i grudnog koša nepoznata, ali istovremeno tvrdi da je neizlečiva". Takođe, Pravilnik RFZO ne predviđa slanje u inostranstvo zarad pregleda.

- Njemu se od prošle godine jako pogoršalo stanje. RFZO svoju odluku pravda pravilnikom. Oni smatraju da mu operacije ne bi poboljšala kvalitet života, ali nisu razmišljali o tome sa li će preživeti ukoliko ne ode na operaciju - ogorčeno priča Sanja.

- Strašno sam razočarana. Ne mogu da verujem da neko može da ospori pravo na život malom dečaku. Umesto da pomognu oni mu samo oduzimaju vreme. Ukoliko se bude odugovlačilo biće kasno. Ipak, nadam se dase to neće desiti i da ću uspeti da spasem svoje dete - plaši se ona.

Donedavni predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije, profesor dr. Dušan Milisavljević, uspeo je da dogovori pregled malog Aleksandra u Švajcarskoj. Zahvaljujući njegovom poznanstvu s profesorom dr. Ježenškim sa Šulters Klinike u Cirihu, Aleksandar je na toj klinici pregledan od strane tima lekarskih stručnjaka. Više od četiri sata. I lekari te klinke, koju su upravo lekari s Banjice i preporučili u svom mišljenju poslanom RFZO, zaključili su da postoje nade za Aleksandrovo izlečenje i da postoje šanse da se operacijama pomogne detetu.

Međutim, da li će RFZO odobriti njegovo lečenje?

U sredu, ovaj dečak će se opet, nadamo se poslednji put, naći pred komisijom Fonda koja će tada odlučiti o njegovoj sudbini.

Međutim, i dalje se se postavlja pitanje da li je opet potrebno da kao u slučaju Anastasije Trajković javnost bude ta koja će svojim pritiskom morati da se bori za živote naše dece? Zašto se i ovog puta čekaju neke odluke i komisije, dok detetu ponestaje vremena? Zašto je RFZO bolest proglasio neizlečivom?

(M. B. / A. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dogma

    16. jun 2014 | 19:24

    Vazno da je promena pola besplatna!!! Eeee Srbijo nesrecnice!

  • Mile

    16. jun 2014 | 19:11

    Treba tu doktorsku stoku zatvoriti u sobu visine 1,5 m da ne mogu da se isprave,pa da se sami uvere u bol ovog decaka,bas me interesuje koliko bi izdrzali a da ne potpisu sami sebi

  • Milena

    16. jun 2014 | 19:23

    Treba svi da izadju na ulice ovo je strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA