O imovini žrtava Holokausta posle izbora

Pitanje otklanjanja posledica oduzimanja imovine žrtvama koje nemaju živih zakonskih naslednika biće uređeno posebnim zakonom

  • 0

Pitanje restitucije imovine žrtvama Holokausta koji nemaju živih naslednika sačekaće novu Vladu i sledeći saziv skupštine.

Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, donetom u septembru prošle godine, predviđeno je da će se otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta i drugim žrtvama fašizma na teritoriji Srbije koji nemaju živih zakonskih naslednika urediti posebnim zakonom, ali u ovom trenutku nema informacija o tome da li se radi na njegovom nacrtu.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija Gorana Radisavljevića, imovina koja nema naslednike trebalo bi da ostane u vlasništvu države, koja bi iz svojih sredstava formirala fond ili muzej žrtvama Holokausta i drugim žrtvama fašizma.

- Ja tu stvarno ne vidim drugo rešenje, osim da ta imovina ostane u vlasništu države, a da Srbija iz svojih sredstava formira određeni fond, da sedne i da se dogovori sa Jevrejskom zajednicom čime će se taj fond baviti - rekao je Radisavljević.

Prema njegovim rečima, zahtev Jevrejske zajednice da imovina onih koji nemaju žive naslednike treba da pripadne njima po srpskom zakonodavstvu je neprihvatljiva.

- Mislim da je to ipak na nekoj novoj Vladi i da u postojećem zakonu ima osnova da se ta priča otvori - zaključuje Radisavljević.

On je kazao da na nivou Grada Beograda postoji tim koji treba da izradi plan i uradi analizu kako da se od Starog sajmišta formira Muzej Holokausta, kao i da se formira fond, pa da se izradi nacrt zakona, koji će to regulisati.

Koordinator mreže za restituciju Mile Antić rekao je da nema saznanja o tome da se radi na zakonu koji bi uredio pitanje restitucije imovine žrtava Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Prema njegovim rečima, taj zakon prevashodno bi trebalo da se piše u saradnji sa Jevrejskom zajednicom, odnosno sa onima koji imaju neko legitimno pravo na tu imovinu.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks očekuje da će o konrektnim rešenjima tog pitanja biti više reči nakon predstojećih izbora, odnosno formiranja nove vlast, podsećajući da su o tome i ranije održavani preliminarni razgovori i da se nije došlo do dogovora.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA