EVROPA OSTAJE BEZ GASA: Rusija i Ukrajina nisu postigle dogovor!

Rok koji je Moskva postavila Kijevu da plati dug od 1,95 milijardi dolara, ističe danas u 10 časova po lokalnom vremenu, a ako do tada Kijev ne isplati dug, Moskva bi mogla da prekine snabdevanje Ukrajine gasom, što bi, takođe, moglo da prekine i protok gasa u Evropsku uniju

  • 11

Rusija i Ukrajina nisu uspele da reše spor zbog cene gasa, a rok koji je Moskva postavila Kijevu da plati dug od 1,95 milijardi dolara, ističe danas u 10 časova po lokalnom vremenu, odnosno šest sati po Griniču, saopštio je portparol ruskog "Gasproma" Sergej Kuprijanov.

Ako do tada Kijev ne isplati dug, Moskva bi mogla da prekine snabdevanje Ukrajine gasom, što bi, takođe, moglo da prekine i protok gasa u Evropsku uniju, preneo je AFP.

Rusija je zapretila da će prekinuti snabdevanje gasom Kijeva, ako do danas ne plati dug od 1,95 milijardi dolara.

Od toga je 1,45 milijardi dolara dug za novembar i decembar prošle godine, a 500 miliona dolara avans za april i maj ove godine.

Ukoliko Ukrajina plati taj iznos duga, Gasprom je tokom dosadašnjih pregovora pristao da se retroaktivno preračuna ukrajinski dug za april i maj i da im za ostatak duga za april i maj produži rok plaćanja do 26. juna.

Ruska strana je ponudila Ukrajini i gas po ceni nižoj za 100 dolara za 1.000 kubika, u odnosu na poslednju ugovorenu cenu i ta ponuda je 385 dolara za 1.000 kubika gasa.

Ukrajinski Naftogas je, prema najnovijim najavama iz te kompanije, spreman da plati Gaspromu dug za gas od 1,9 milijardi dolara po kompromisnoj ceni od 326 dolara za 1.000 kubnih metara.

Pregovori za rešavanje spora oko cene gasa izmedu Gasproma i Naftogasa počeli su početkom juna u trostranom formatu - Ukrajina, Rusije i Evropska unija, a Ukrajina je već platila Gaspromu 786 miliona dolara duga za gas za period januar-mart ove godine.

Evropska komisija, koja učestvuje u pregovorima između Rusije i Ukrajine o ceni gasa, smatra da bi ruska ponuda cene od 385 dolara i niže, mogla biti prihvatljiva.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger smatra da bi dogovor između dve strane morao da se zasniva na tri ključne tačke - ceni, količini i trajanju perioda u kome bi gas bio isporučivan na obavezujućoj osnovi.

Gasprom smatra da, iako se rešenje spora ne pronađe u pregovorima, već se bude moralo tražiti na Međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu, to ne znači da se gas u tom periodu neće plaćati, već ističu da se ugovorne obaveze moraju ispunjavati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    16. jun 2014 | 10:27

    Tako i treba sa papanima!!!

  • Александар Џунић

    16. jun 2014 | 12:55

    Такве вести трају 3-5 дана. Док је топло и има залиха, свашта ћемо да чујемо, а онда, ако западу буде била потребна нафта/гас, дозволиће Путину да сравни Украјину ако треба.

  • Imenjak

    16. jun 2014 | 12:24

    Ma kakvi juzni tok spremajte drva dok i toga ima da ne odnese poplava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA