Sve više očeva u Crnoj Gori na porodiljskom odsustvu

Za prva četiri meseca 2014. godine, pravo na porodiljsko odsustvo u Crnoj Gori je koristilo 4.179 osoba, od čega 111 muškaraca i to najviše u Bijelom Polju, Pljevljima i Rožajama

  • 14

Plaćeno odsustvo sa posla zbog negovanja bebe trenutno koristi 111 Crnogoraca, što je za pet više u odnosu na prošlu godinu, podaci su centara za socijalni rad u Crnoj Gori koji preciziraju da je pravo na roditeljsko odsustvo 2013. koristilo 10.007 osoba, od čega 106 muškaraca.

Pravo na porodiljsko najviše su koristili muškarci u Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju, dok u Ulcinju, Cetinju, Kolašinu nije bilo očeva koji su koristili to zakonsko pravo, potvrđeno je Dnevnim novinama iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Za prva četiri meseca 2014. godine, ovo pravo koristilo je 4.179 osoba, od čega 111 muškog pola i to najviše u opštinama Bijelo Polje, Pljevljima, Rožajama, dok za ostale opštine nisu precizno navedeni podaci.

Poređanja radi, prema najnovijim dostupnim podacima u Srbiji je u 2013. pravo na roditeljsko odsustvo koristilo 30, a u Hrvatskoj 15 očeva.

U razvijenijim zemljama Evrope očevi su spremniji da koriste roditeljsko odsustvo, mada se i tamo uočavaju razlike.

Na Islandu čak u 91 odsto slučajeva porodiljske odsustvo uzimaju očevi, a u Švedskoj ih je 85 procenata.

U Nemačkoj samo 15 odsto očeva koristi pravo na odsustvo s posla zbog prinove u kući, ali ipak više nego u Velikoj Britaniji gde to čini tek osam odsto muškaraca.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto - Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA