Svako peto preduzeće u blokadi zbog dugova

- Medijacija u velikom broju slučajeva omogućava nalaženje prihvatljivog rešenja, i to uz velike uštede, budući da rasterećuje poslovanje - rekla je Nermina Ljubović, direktorka Centra za usluge i posredovanje

  • 1

U Srbiji je svakom petom preduzeću i svakom desetom preduzetniku račun u blokadi, a u Privrednoj komori Srbije poručuju da bi taj problem bilo bolje rešavati kroz medijacije nego kroz skupe sudske procese, piše novosadski "Dnevnik".

Direktorka Centra za usluge i posredovanje u PKS-u Nermina Ljubović izjavila je da mere koje su do sada preduzimane da bi se prevazišao problem zaduženih preduzeća nisu dale očekivane rezultate i zato je, kaže, došlo do pokušaja da se problemi reše medijacijom.

Prezentujući razmere problema prezaduženih firmi, ona se pozvala na podatke NBS-a po kojima je na kraju aprila u blokadi bilo 49.750 preduzeća, čiji je ukupan dug iznosio 253,1 milijarde dinara, i to bez kamata.

- Medijacija u velikom broju slučajeva omogućava nalaženje prihvatljivog rešenja, i to uz velike uštede, budući da rasterećuje poslovanje od vođenja dugotrajnih sudskih postupaka u kojima ni ishod nije izvestan – rekla je Nermina Ljubović naa konferenciji "Dan medijacije".

Direktorka Centra za usluge i posredovanje je kao pozitivan primer navela Italiju, gde se svih 105 privrednih komora bavi medijacijom.

- U Italiji je uspešnost medijacije bila 52 odsto, a prosečno trajanje postupka 56 dana. Procenjena ušteda za privredu je u toj zemlji iznosila 123 miliona evra - rekla je Nermina Ljubović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ser Žile

    17. jun 2014 | 11:51

    Pa kad bi nameti države za preduzeća, privatnike i zanatlije bili manji, onda bi ih svi uredno plaćali i niko nebi bio u blokadi. A i najveća glupost u jednoj državi Srbiji je obavezno uplaćivanje penzije i socijalnog osiguranja, zato što u svakom slučaju penziju retko ko dočeka, a kod doktora kad se ide, opet se plaća, bez obzira što se redovno uplaćije taj obavezni namet za socijalno osiguranje. Drugo, kad bi Srbija više izvozila ono što uvozi, i što može da se proizvede u Srbiji, opet niko nebi bio u blokadi, jel bi se nešto radelo. Ali nekom očigledno ne odgovara da se Srbija razvija, pa tako našim političarima daje jasne instrukcije da raznoraznim zakonima i nametima oslabe Srpsku privredu. A i kako bi redovno plaćali dažbine kad niko ništa ne uspe da proda, i kad je svako svakom dužan, kažem za male zanatske radnje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA