Šverc duvana odnese preko 200 miliona evra!

Na crno se proda čak 14 odsto celokupnog tržišta duvanom. Planirani prihodi od akciza na rezani duvan bili su 104,8 milijardi dinara, a naplaćeno je 83,8 milijardi dinara

  • 16

Za nepune dve godine šverceri rezanim duvanom su oštetili srpski budžet za 200 miliona evra. Od ovog novca može da se isplati 900.000 prosečnih penzija u našoj zemlji, ili sagradi oko 2.700 neprofitnih stanova, što je više od polovine naselja "Stepa Stepanović".

Procenjena veličina ilegalnog tržišta duvanskih proizvoda na celom zapadno Balkanu je oko šest milijardi komada cigareta ili 14 odsto celokupnog tržišta.

Smatra se da se sankcioniše tek deseti deo proizvođača rezanog duvana koji na crno prodaju tu robu. Zbog ovoga su velike teškoće u prilivu sredstava u državnu kasu. Planirani prihodi od akciza na rezani duvan bili su 104,8 milijardi dinara, a naplaćeno je 83,8 milijardi dinara, pišu "Novosti".

- Prihodi od oporezivanja duvanskih proizvoda u regionu zapadnog Balkana iznose oko dve milijarde evra godišnje i predstavljaju važan izvor prihoda za budžet - kaže Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji"Japan tobako internacional" za zapadni Balkan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rak pluca

    17. jun 2014 | 10:43

    toliko sam se potreso zbog tih penzija i stanova da sad moram da zapalim jednu cigaru chistog shvercovanog duvana

  • MARKO

    17. jun 2014 | 10:43

    Od te sume jedino sto moze je da se napuni 10 lopovskih i mafijaskih dzepova!!! Pa sto ne gradite od ostale zarade? LOPOVI

  • lela kraljevo

    17. jun 2014 | 11:24

    samo vi dizite cene pa ce pocnemo da ga sadimo kuci ko krompir, jer ste navalili na duvan ko mutavi na tel, a ostale stetnestvari nema veze, mcdonld gmo proizvodi koji su vecina u prodavnica bombardovanje .... kakvi ste vi ljudi (zveri)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA