REKTORKA UNIVERZITETA U DŽAKARTI: Stižu stipendije za srpske studente! (FOTO)

Rektorka i zvanično najboljeg indonežanskog privatnog univerziteta Gunadarma koji broji neverovatnu cifru od 36.000 studenata, prof. dr Eko Sri Margianti, za Telegraf priča o stipendiranju srpskih studenata, manama ovdašnjeg obrazovnog sistema, ali i našoj narodnoj muzici i morskim specijalitetima

  • 1

Kada se neko poput profesorke dr Eko Sri Margianti u konkurenciji od čak 3.300 privatnih univerziteta nalazi na mestu rektora i zvanično najboljeg indonežanskog privatnog univerziteta Gunadarma (koji broji neverovatnu cifru od 36.000 studenata), pritisak je veliki.

Sav stres, međutim, briše kontakt sa briljantnim mladim umovima.

Tako barem tvrdi rektorka prof dr Margianti koja je u okviru svoje prve posete Srbiji nakon obilaska Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu u društvu Samuela Samsona ambasadora Indonezije u Srbiji i delegacije Gunadarme našla vremena da obiđe i ITS Visoku školu za informacione tehnologije koja se nalazi u okviru kompanije "Komtrejd".

Puna utisaka ne samo o gradu u kojem se prvi put obrela, već i o srpskim školarcima koji su je kako nam se poverila "oduševili svojom otvorenošću za nove ideje" otkrila nam je da će uskoro pet studenata iz Srbije dobiti priliku da se školuje na ovom prestižnom Univerzitetu koji je nedavno napunio 33 godine.

- U dogovoru sa ambasadorom Indonezije u Srbiji Samuelom Samsonom koji je i sam diplomac Gunadarme odlučili smo da pokažemo solidarnost sa srpskim narodom koji je nedavno pretrpeo teške poplave i stipendiramo pet srpskih studenata - počinje priču za Telegraf rektorka Margianti napominjući da osnovne studije na Gunadarmi u proseku koštaju oko 4.800 dolara.

Ovaj gest Indonežana prosto nameće pitanje da li je i o kakvoj saradnji razgovarala sa čelnicima ITS škole i Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, na koje Margiantijeva spremno odgovara.

- Radićemo na tome da pored razmene studenata uvedemo i razmenu profesora, i to sa svih sedam fakulteta našeg Univerziteta na kojima se između ostalog izučavaju i ekonomija, građevinarstvo, arhitektura, psihologija, komunikacija... Potrudiću se i da ostvarimo saradnju u okviru različitih projekata u koje bi bili uključeni studenti sa jedne i druge strane. Biće to lepa razmena znanja i iskustava između srpskih i studenata ne samo iz Indonezije, već i Uzbekistana, Holandije, Francuske, Kine i Turske, koji su u okviru Gunadarme smešteni u čak 12 kampusa na različitim lokacijama - otkriva Margiantijeva dodajući da do sada na ovom Univerzitetu nije bilo srpskih studenata.

O tome sa kakvim se po njenom mišljenju problemima suočava srpski obrazovni sistem, Eko Sri kaže:

- Malo toga sam imala prilike da vidim, ali čini mi se da se kod vas još uvek sporo realizuju nove ideje, kojih ima na pretek! A, ako bih, pak, morala da vam podvučem neke sličnosti između nas i vas rekla bih da se u Srbiji baš kao i u Indoneziji nove tehnologije u obrazovnom sistemu primenjuju u rustičnim, arhaičnim dodala bih - klasičnim zgradama. I to mi se sviđa!

U ostalim stvarima smo prema rektorkinim rečima "prilično različite civilizacije". Neke od ovdašnjih tekovina joj se kako kaže "na prvu loptu" veoma dopadaju.

- Sviđa mi se vaša muzika! Čini mi se kao interesantan melanholični miks grčkog i turskog zvuka. A, imate i sjajne morske specijalitete - uz osmeh završava razgovor sa nama Eko Sri dodajući da jedva čeka večeras da prošeta centrom, obiđe Kalemegdan i "iz prve ruke" sazna zašto svi toliko hvale srpske kafane.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA